Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe danie na uroczysty obiad...
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 591
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 345
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 591
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 345
Składniki
Kaczkę wyluzować czyli... rozciąć po kręgosłupie.Odcinać ostrym nożem po szkielecie,aż powstanie "uboga" porcja rosołowa.Następnie wyciąć kości z udek.Zostawić kostki w pałkach i skrzydełkach.Kaczka będzie wyglądała jak duży płat mięsa.Przyprawy zmieszać z ziołami i natrzeć nimi kaczkę z obu stron.
Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę wątróbkę i jabłko oraz posiekaną natkę i cebulę.Następnie wbić 2 jajka i wlać bulion.Wszystko dokładnie wyrobić ręką.Doprawić solą i pieprzem.
Kaczkę położyć piersią na blacie i nafaszerować mięsem,zszyć na plecach nicią bawełnianą lub pospinać wykałaczkami.Odwrócić na plecy i przełożyć do brytfanny,obłożyć kaczkę wędzonym boczkiem.Podlać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika ( 170) Piec ok 2,5 godz.W trakcie pieczenia często podlewać wodą z wytopionym tłuszczem. Pod koniec pieczenia zdjąć boczek i podpiec jeszcze kilka lub kilkanaście minut w zależności jak mocno chcemy zarumienić kaczkę. SMACZNEGO