Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie wygląda bardzo elegancko na talerzu. Smakuje wyśmienicie. Przygotowuje się je bardzo prosto niskim nakładem naszej pracy. Dlatego jest to idealna propozycja na świąteczny stół.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5508
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8827
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7689
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5255
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5508
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8827
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7689
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5255
Składniki
Udka: Udka, pokrojone w kawałki, por, miód, sos worcestershire oraz przyprawy przekładamy do worka przystosowanego do gotowania sous vide. Worek zamykamy próżniowo. Uda kaczki gotujemy na parze 2 godziny. Ugotowane udka chwilę grillujemy lub podpiekamy w piecyku, aż skórka się zrumieni. Purée: Selera i ziemniaki lekko solimy i gotujemy na parze na oddzielnych poziomach parowaru. Do ugotowanego selera dodajemy surowy groszek i rukolę - miksujemy. Żeby masa była idealnie gładka przecieramy za pomocą przecieraka. Przecieramy również ziemniaki. Do przetartych warzyw dodajemy śmietanę i masło. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim i opcjonalnie sokiem z cytryny. Na talerze wykładamy purée, na nie wykładamy kaczkę. Posypujemy rukolą i groszkiem. Układamy lekko grillowane pomidorki. Porada: Z racji tego, że gotowanie kaczki jest czasochłonne warto za jednym razem ugotować w parowarze kilka woreczków z udkami. Po wystudzeniu spokojnie można przechowywać je kilka dni w lodówce, a po podgrzaniu w szybki sposób mamy wykwintną podstawę obiadu. Oczywiście każda porcja może być przyprawiony w inny sposób.