Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie wygląda bardzo elegancko na talerzu. Smakuje wyśmienicie. Przygotowuje się je bardzo prosto niskim nakładem naszej pracy. Dlatego jest to idealna propozycja na świąteczny stół.
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 165
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 289
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 60
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 165
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 289
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 60
Składniki
Udka: Udka, pokrojone w kawałki, por, miód, sos worcestershire oraz przyprawy przekładamy do worka przystosowanego do gotowania sous vide. Worek zamykamy próżniowo. Uda kaczki gotujemy na parze 2 godziny. Ugotowane udka chwilę grillujemy lub podpiekamy w piecyku, aż skórka się zrumieni. Purée: Selera i ziemniaki lekko solimy i gotujemy na parze na oddzielnych poziomach parowaru. Do ugotowanego selera dodajemy surowy groszek i rukolę - miksujemy. Żeby masa była idealnie gładka przecieramy za pomocą przecieraka. Przecieramy również ziemniaki. Do przetartych warzyw dodajemy śmietanę i masło. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim i opcjonalnie sokiem z cytryny. Na talerze wykładamy purée, na nie wykładamy kaczkę. Posypujemy rukolą i groszkiem. Układamy lekko grillowane pomidorki. Porada: Z racji tego, że gotowanie kaczki jest czasochłonne warto za jednym razem ugotować w parowarze kilka woreczków z udkami. Po wystudzeniu spokojnie można przechowywać je kilka dni w lodówce, a po podgrzaniu w szybki sposób mamy wykwintną podstawę obiadu. Oczywiście każda porcja może być przyprawiony w inny sposób.