Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka, którą tak bardzo lubimy przygotowujemy na różne sposoby i z różnymi dodatkami . Ja postanowiłam wymieszać jabłko z żurawiną i suszoną śliwką. Kaczka wyszła przepyszna.
ręcznik papierowy, praska do czosnku, miska na marynatę, żaroodporne naczynie,
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4577
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418011
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4577
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418011
Składniki
Kaczkę oczyść umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Z miodu, majeranku, tymianku, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli oraz oleju zrobić marynatę. Oczyszczoną i osuszoną kaczkę natrzyj dokładnie marynatą w środku jak i na zewnątrz, ułóż w żaroodpornym naczyniu i odstaw na całą noc do lodówki. Jabłka obierz usuń gniazda nasienne pokrój na małe kawałki, dodaj żurawinę oraz śliwki suszone wymieszaj owoce i włóż do kaczki, zepnij wykałaczką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 90 minut polewając od czasu do czasu sosem wytworzonym podczas pieczenia. Po tym czasie, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 30- 40 minut. Upieczoną kaczkę podziel na porcje. Podawaj z kluskami oraz kapustą zasmażaną z grzybami. czas przygotowania + czas marynowania + czas pieczenia