Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne danie, miła odmiana od popularnego kurczaka. :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11962
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16487
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5302
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11962
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16487
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5302
Składniki
Kaczkę myjemy, solimy i pieprzymy oraz posypujemy lekko majerankiem. Jesli kaczka jest w całości, jabłko wkładamy do środka. Umieszczamy w brytfance, podlewamy lekko wodą (bez dodatkowego tłuszczu, sama skóra jest dość tłusta). Jeśli kaczka jest w kawałkach, oczywiście wkładamy ją skórą do dołu. Pieczemy około godziny, co jakiś czas obracając i podlewając, najpierw wodą, potem powstałym sosem, w temperaturze 180-190 stopni.
Po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę, odwracamy skórką do góry, wrzucami śliwki i pieczemy jeszcze ok 20 min, aby mięso się zrumieniło, a śliwki nasączyły sosem i oddały aromaty. Smacznego!
Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć w zależności od porcji mięsa. Należy zaobserwować, by było miękkie i przyrumienione z wierzchu. :)