Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 2393
Dodano: 10.08.2009
Odsłon: 78684
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Kaczkę myjemy, solimy i pieprzymy oraz posypujemy lekko majerankiem. Jesli kaczka jest w całości, jabłko wkładamy do środka. Umieszczamy w brytfance, podlewamy lekko wodą (bez dodatkowego tłuszczu, sama skóra jest dość tłusta). Jeśli kaczka jest w kawałkach, oczywiście wkładamy ją skórą do dołu. Pieczemy około godziny, co jakiś czas obracając i podlewając, najpierw wodą, potem powstałym sosem, w temperaturze 180-190 stopni.
Po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę, odwracamy skórką do góry, wrzucami śliwki i pieczemy jeszcze ok 20 min, aby mięso się zrumieniło, a śliwki nasączyły sosem i oddały aromaty. Smacznego!
Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć w zależności od porcji mięsa. Należy zaobserwować, by było miękkie i przyrumienione z wierzchu. :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Tosca 17 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Nie wiem skąd pochodzisz, ale na Kaszubach tak właśnie przygotowuje sie kaczkę. Zresztą nie tylko, zajrzałam do Kuchni Polskiej i jest tam podobny przepis. A z pomarańczami klasycznie robią Chińczycy... Ps. Jabłko jest, jeśli nie zauważyłaś.7 Kto głosował? | Odpowiedz

polkangaroo 07 września 2009Zgłoś do usunięcia
Kaczki są wyśmienite ale tylko pieczone!5 Kto głosował? | Odpowiedz

atus2 26 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
pyszne właśnie zrobiłam super4 Kto głosował? | Odpowiedz

Tosca 18 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Tu nie ma żadnych pomidorów... :/5 Kto głosował? | Odpowiedz

agrypin 18 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
A co z pomidorami?0 Kto głosował? | Odpowiedz

klaudyna1957 10 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
pyszna kaczucha.4 Kto głosował? | Odpowiedz