Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite i soczyste kawałki kaczki (piersi, skrzydełka i nóżki) pieczone w aromatycznej oprawie. Tak przygotowane mięso jest delikatne i wprost rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę podawaną z ulubionym sosem :)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 70
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 70
Składniki
Kaczkę dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na kawałki. Odcinamy nogi, skrzydełka oraz piersi (nie pozbawiając ich skóry). * Pozostały korpus i szyjkę możemy wykorzystać do ugotowania niezwykle smacznego rosołu. We wszystkich kawałkach nacinamy skórę, oprószamy je solą, pieprzem oraz dobrze nacieramy ziołami (majerankiem, tymiankiem i cząbrem). Kawałki wkładamy do naczynia, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki do skruszenia mięsa i odpowiedniego przejścia wszystkich smaków oraz aromatów**. ** Kawałki możemy zostawić w lodówce na całą noc.
Następnie kawałki kaczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy je odrobiną wody. Kawałki układamy skórą do góry, tak aby wytapiający się z niej tłuszcz spływał po mięsie i nadawał mu delikatności oraz soczystości. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut. W trakcie pieczenia podlewamy mięso od góry powstającym sosem. Gotowe kawałki kaczki świetnie komponują się z delikatnym ryżem jaśminowym i świeżą sałatą. Życzę smacznego! :)