Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej, niestety trochę zapomnianym w dzisiejszych czasach. Dlatego proponuję prosty przepis na to pyszne mięso, który jest idealny zarówno na wystawna przyjęcia jak i niedzielny obiad w gronie rodziny.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 667
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1001
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2008
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 667
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1001
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2008
Składniki
Kaczkę umyć, natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem z każdej strony i w środku. Na wierzch i do środka położyć czosnek pokrojony w plasterki. Zostawić, najlepiej na noc w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, w lodówce, żeby mięso nabrało aromatu. Nie dodawać tłuszczu - kaczka jest tłusta i w trakcie pieczenia mięso wypuści własny tłuszcz.
Wstawić mięso do nagrzanego piekarnika (ok. 160 stopni) i piec co najmniej 2 godziny. Ja podałam mięso z kluseczkami, ale do kaczki świetnie pasuje np. kasza. Dobrze smakuje z sałatką z białej kapusty lub buraczkami. Smacznego!