Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej, niestety trochę zapomnianym w dzisiejszych czasach. Dlatego proponuję prosty przepis na to pyszne mięso, który jest idealny zarówno na wystawna przyjęcia jak i niedzielny obiad w gronie rodziny.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Kaczkę umyć, natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem z każdej strony i w środku. Na wierzch i do środka położyć czosnek pokrojony w plasterki. Zostawić, najlepiej na noc w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, w lodówce, żeby mięso nabrało aromatu. Nie dodawać tłuszczu - kaczka jest tłusta i w trakcie pieczenia mięso wypuści własny tłuszcz.
Wstawić mięso do nagrzanego piekarnika (ok. 160 stopni) i piec co najmniej 2 godziny. Ja podałam mięso z kluseczkami, ale do kaczki świetnie pasuje np. kasza. Dobrze smakuje z sałatką z białej kapusty lub buraczkami. Smacznego!