Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy owocowy akcent pięknie podbija smak soczystej kaczki.
rękaw do pieczenia
Składniki
Aby kaczka była dobrze doprawiona solą, najlepeij zostawić ją na noc w solance. 1 łyżka soli z górką na każdy litr zawartości( czyli wody z kaczką. Kaczkę można też obficie natrzeć przyprawami, solą, pieprzem i majerankiem, wewnątrz i po wierzchu parę godzin wcześniej. Gruszki daje się do środka, dodadzą aromatu i wilgotności.
Gruszki i cebulę daje się tez pod spód. Dodadzą wilgotności w trakcie długiego pieczenia.
Jedną z kaczek piekłam też pod warstwą gruszek.
Kaczkę piecze się w rękawie, 30 minut w 185 stopniach a potem resztę czasu w 160. Dłuższe pieczenie w przypadku kaczki jest lepsze. Nie ma nic gorszego niż mięso trzymające się kości. Kaczkę przeważnie piekę w sumie 2,5 h, ale to też zależy od piekarnika, byle była rumiana.
Kaczka w wersji z gruszkami na zewnątrz. Z gruszek i cebuli utworzy się sos, warto go przecedzić , ewentualnie zagęścić i wykorzystać do podania.
Z gruszek i cebuli utworzy się sos, warto go przecedzić , ewentualnie zagęścić i wykorzystać do podania.
Smacznego :)