Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy owocowy akcent pięknie podbija smak soczystej kaczki.
rękaw do pieczenia
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7021
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5376
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2593
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7021
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5376
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2593
Składniki
Aby kaczka była dobrze doprawiona solą, najlepeij zostawić ją na noc w solance. 1 łyżka soli z górką na każdy litr zawartości( czyli wody z kaczką. Kaczkę można też obficie natrzeć przyprawami, solą, pieprzem i majerankiem, wewnątrz i po wierzchu parę godzin wcześniej. Gruszki daje się do środka, dodadzą aromatu i wilgotności.
Gruszki i cebulę daje się tez pod spód. Dodadzą wilgotności w trakcie długiego pieczenia.
Jedną z kaczek piekłam też pod warstwą gruszek.
Kaczkę piecze się w rękawie, 30 minut w 185 stopniach a potem resztę czasu w 160. Dłuższe pieczenie w przypadku kaczki jest lepsze. Nie ma nic gorszego niż mięso trzymające się kości. Kaczkę przeważnie piekę w sumie 2,5 h, ale to też zależy od piekarnika, byle była rumiana.
Kaczka w wersji z gruszkami na zewnątrz. Z gruszek i cebuli utworzy się sos, warto go przecedzić , ewentualnie zagęścić i wykorzystać do podania.
Z gruszek i cebuli utworzy się sos, warto go przecedzić , ewentualnie zagęścić i wykorzystać do podania.
Smacznego :)