Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka i owoce to świetny zestaw. Zamiast bardziej tradycyjnych jabłek użyłam czarnej porzeczki, czerwonej cebuli i miodu. Kaczka wyszła soczysta, z chrupiącą skórką.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 235
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 199
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 235
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 199
Składniki
Kaczkę wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Osuszamy ją dokładnie ręcznikiem papierowym. Cebulę kroimy w piórka, mieszamy z porzeczkami, miodem i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy kaczkę. Olej mieszamy z sosem sojowym. papryką, curry, pieprzem ziołowym. Taką marynatą nacieramy kaczkę. Układamy ptaka, piersiami do góry w naczyniu żaroodpornym. Końcówką noża nakłuwamy kaczę w miejscach gdzie ma najwięcej tłuszczu. Kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy około 90 minut. Generalnie na 1kg kaczki należy liczyć 1 godzinę pieczenia. Sprawdzamy czy kaczka jest już upieczona - patyczkiem do grilla nakłuwamy najgrubszą część udka, jeśli nie cieknie krew, kaczka jest gotowa. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze 10 minut. Wyciągamy kaczkę z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęła. Kaczkę polecam podać z kaszą gryczaną, buraczkami i oczywiście farszem porzeczkowym.