Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka i owoce to świetny zestaw. Zamiast bardziej tradycyjnych jabłek użyłam czarnej porzeczki, czerwonej cebuli i miodu. Kaczka wyszła soczysta, z chrupiącą skórką.
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5347
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 731
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3698
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 414
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2116
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5347
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 731
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3698
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 414
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2116
Składniki
Kaczkę wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Osuszamy ją dokładnie ręcznikiem papierowym. Cebulę kroimy w piórka, mieszamy z porzeczkami, miodem i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy kaczkę. Olej mieszamy z sosem sojowym. papryką, curry, pieprzem ziołowym. Taką marynatą nacieramy kaczkę. Układamy ptaka, piersiami do góry w naczyniu żaroodpornym. Końcówką noża nakłuwamy kaczę w miejscach gdzie ma najwięcej tłuszczu. Kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy około 90 minut. Generalnie na 1kg kaczki należy liczyć 1 godzinę pieczenia. Sprawdzamy czy kaczka jest już upieczona - patyczkiem do grilla nakłuwamy najgrubszą część udka, jeśli nie cieknie krew, kaczka jest gotowa. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze 10 minut. Wyciągamy kaczkę z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęła. Kaczkę polecam podać z kaszą gryczaną, buraczkami i oczywiście farszem porzeczkowym.