Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczkę tak przygotowaną jadłam u mojej kuzynki i bardzo mi smakowała , więc zaczęłam serwować taką kaczkę w moim domu . Wszystkim bardzo smakowała i często gości na moim stole. Polecam
naczynie do zapiekania, nóż, miska , ściereczka , ręcznik papierowy,
Składniki
Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Przygotować marynatę ; olej wymieszać z paprykami, pieprzem , solą oraz majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po dokładnym wymieszaniu kaczkę natrzeć przygotowaną marynatą z wierzchu jak i w środku. Zakryć ścierką i odłożyć w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny. Pomarańcze obrać ze skóry , z jednej wycisnąć sok , a dwie pokroić w kostkę. Jabłko po obraniu również pokroić w kostkę. Owoce wymieszać dodając łyżkę majeranku. Przygotowane owoce włożyć do środka kaczki Otwór spiąć wykałaczką, lub związać nitką kuchenną. Ułożyć w naczyniu do zapiekania , włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut, po tym czasie kaczkę polać sokiem z pomarańczy, zakryć naczynie ,zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec około 2 - 2,5 godziny. polewając wytworzonym sosem. Smacznego
Kaczka gotowa do podania.