Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka z jabłkami, marynowana w żubrówce i w winie - idealna na świąteczny, uroczysty obiad!
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 189
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 27
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17411
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 189
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 27
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17411
Składniki
Kaczkę dzielimy na porcję, wkładamy do garnka, wlewamy żubrówkę. Przyprawiamy estragonem i tymiankiem. Przyprawy mają dokładnie oblepić kaczkę. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. Przygotowujemy marynatę: wino 300ml, ziele, liście, jałowiec, czosnek i śliwki - wszystko gotujemy ok 3 minuty. Po wystygnięciu zalewamy kaczkę, przykrywamy i odstawiamy na około dobę! Kaczkę wkładamy do rękawa z połową marynaty. Pieczemy ok 2 godzin w temperaturze 180-200 stopni.
Jabłka: każde jabłko kroimy na 8 części. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i na rozgrzaną nakładamy plastry jabłek. Smażymy z dwóch stron. Gdy jabłka zmiękną posypujemy je ziołami, chwilę smażymy. Następnie zalewamy winem - 100ml - "gotujemy" około minuty. Dodajemy żurawinę i miód - mieszamy. Kaczkę nakładamy na talerz, podajemy z jabłkami.