Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka z jabłkami to nasza propozycja na świąteczne danie, aromatyczny obiad z całą rodziną lub pyszna kolacja dla znajomych. Przygotowanie jej wcale nie trwa długo, a mięso wystarczy wstawić do piekarnika. Właściwie to danie robi się samo, a ty możesz zaoszczędzić czas w kuchni.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5664
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 570
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5664
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 570
Składniki
Kaczkę dokładnie umyj, wyczyść i osusz, w taki sposób, aby nie miała pozostałości po piórach.
W małej miseczce przygotuj marynatę. Wlej oliwę z oliwek i wymieszaj ją z majerankiem, kminkiem oraz roztartym zielem angielskim.
Kaczkę z każdej strony posól i popieprz, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą. Zrób to dokładnie. Jeśli mięso jest dość spore, możesz przygotować drugą marynatę z takich samych składników.
Jabłka umyj, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w ósemki.
Do środka kaczki włóż jabłka, świeży tymianek i rozmaryn. Następnie zszyj lub zepnij.
Kaczkę ułóż na blaszce do pieczenia lub naczynia żaroodpornego grzbietem do góry. Jeśli nie wszystkie jabłka zmieściły się do środka, resztę porozrzucaj obok mięsa. Podlej odrobiną wody.
Wstaw kaczkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz w ten sposób przez 40 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i nie wyciągaj przez kolejne 2 godziny.
W trakcie możesz podlewać kaczkę powstałym sosem, a jeśli skórka będzie zbyt mocno zarumieniona, przykryj całość folią aluminiową. W połowie pieczenia warto też obrócić mięso na drugą stronę.