Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka z jabłkami to nasza propozycja na świąteczne danie, aromatyczny obiad z całą rodziną lub pyszna kolacja dla znajomych. Przygotowanie jej wcale nie trwa długo, a mięso wystarczy wstawić do piekarnika. Właściwie to danie robi się samo, a ty możesz zaoszczędzić czas w kuchni.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424836
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10661
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424836
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10661
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Składniki
Kaczkę dokładnie umyj, wyczyść i osusz, w taki sposób, aby nie miała pozostałości po piórach.
W małej miseczce przygotuj marynatę. Wlej oliwę z oliwek i wymieszaj ją z majerankiem, kminkiem oraz roztartym zielem angielskim.
Kaczkę z każdej strony posól i popieprz, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą. Zrób to dokładnie. Jeśli mięso jest dość spore, możesz przygotować drugą marynatę z takich samych składników.
Jabłka umyj, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w ósemki.
Do środka kaczki włóż jabłka, świeży tymianek i rozmaryn. Następnie zszyj lub zepnij.
Kaczkę ułóż na blaszce do pieczenia lub naczynia żaroodpornego grzbietem do góry. Jeśli nie wszystkie jabłka zmieściły się do środka, resztę porozrzucaj obok mięsa. Podlej odrobiną wody.
Wstaw kaczkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz w ten sposób przez 40 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i nie wyciągaj przez kolejne 2 godziny.
W trakcie możesz podlewać kaczkę powstałym sosem, a jeśli skórka będzie zbyt mocno zarumieniona, przykryj całość folią aluminiową. W połowie pieczenia warto też obrócić mięso na drugą stronę.