Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka pieczona z pomarańczą i skórką, które wypełniały tuszkę od środka, do tego sos warzywny z galaretką porzeczkową i ziemniaki pieczone z tymiankiem.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 40
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 40
Składniki
Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem i smaruję tłuszczem do smażenia
do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2:30-3 godzin.
Po godzinie pieczenia, gdy kaczka się lekko zrumieni podlewam ją sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając kaczkę wytworzonym sosem. Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą.
Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu. Cukier karmelizuję na patelni, dodaję wodę, sok z pozostałej pomarańczy , oraz galaretkę z czarnych porzeczek. Krótko podsmażam, by sos się trochę zredukował, wsypuję mąkę i mieszam rózgą, aż nieco zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.
Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek, sos z warzywami zlewam i blenduję , dodatkowo przecieram przez sito i łączę z sosem z galaretką . Wszystko razem mieszam ze sobą.
Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, osuszam, kroję, wzdłuż, na ćwiartki, układam na blasze posmarowanej oliwą, posypuję solą, pieprzem i tymiankiem, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C, aż się zrumienią Upieczone układam dookoła kaczki , całość lekko polewam sosem, którego resztę przelewam do sosjerki i podaję osobno.