Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso kacze jest bardzo zdrowe. Kaczka ma jednak dużo tłuszczu podskórnego, który wytapia się w trakcie pieczenia. Do pieczenia nie używam więc tłuszczu a jedynie wody. Podczas gdy ją piekę (w brytfannie), w celu uzyskania sosu podlewam sokiem z aronii. Podaje ją z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu), polanymi sosem aroniowym i surówką z buraków z chrzanem oraz kurkami w sosie śmietanowym.
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 48
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 63
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 148
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 48
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 63
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 148
Składniki
1. Kaczkę płuczę zimną wodą, osuszam. 2. Kaczkę nakłuwam stemplem do mięsa (lub widelcem) w tych miejscach gdzie ma tłuszcz (kuper). 3. Do wewnątrz wsypuje sól i majeranek. 4. Od zewnątrz nacieram ją solą i papryką oraz majerankiem (dużo majeranku!). 5. Wkładam do brytfanny i wlewam wodę (w trakcie pieczenia wytopi się tłuszcz). Dodaję do niej grzybki suszone i cebule w kostkę. Piekę ją ok. 1,5-2 h – co ok. 30 min podlewam sokiem z aronii. Doprawiam sos na końcu pieczenia, gdyż od soku zrobi się kwaśno-słodki. Można zaciągnąć mąką lub fixem, ale jeśli będziecie długo dusić na małym ogniu sos powinien się sam zagęścić.