Kaczka pieczona w całości z dodatkiem winnych jabłek. Prosta w przygotowaniu, ale tez pyszna . Polecam
Kaczuszka z jabłkami
Składniki
- kaczka o wadzie około 2 kg,
- majeranek 1 łyżka,
- suszony rozmaryn 1 łyżka,
- sól i pieprz do smaku,
- oregano 1 łyżeczka,
- czosnek granulowany 1 łyżka,
- papryka słodka 1 łyżeczka,
- Dodatkowo;
- majeranek do jabłek 1 łyżka,
- dobrej jakości oliwa 2 - 3 łyżki,
- jabłka małe 3 większe 2,
Składniki
- kaczka o wadzie około 2 kg,
- majeranek 1 łyżka,
- suszony rozmaryn 1 łyżka,
- sól i pieprz do smaku,
- oregano 1 łyżeczka,
- czosnek granulowany 1 łyżka,
- papryka słodka 1 łyżeczka,
- Dodatkowo;
- majeranek do jabłek 1 łyżka,
- dobrej jakości oliwa 2 - 3 łyżki,
- jabłka małe 3 większe 2,

Potrzebne przybory kuchenne
naczynie żaroodporne, nóż, ręcznik papierowy,
Etapy przygotowania
Kaczkę po oczyszczeniu , umyciu i osuszeniu ręcznikiem papierowym natrzeć solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowany i suszonymi ziołami. Nasmarować oliwą. Tak przygotowaną kaczkę włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny , a najlepiej na całą noc. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych , pokroić na kawałki i wymieszać z majerankiem. Kaczkę wyjąc z lodówki , do środka włożyć przygotowane jabłka. Kaczkę zaszyć lub zamknąć otwór wykałaczkami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika, piec około 40 minut. bez przykrycia. Po 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec do miękkości mięsa około 1,5 do 2 godzin, obracając kaczkę przynajmniej 2 razy i podlewając wytworzonym tłuszczem. Podajemy z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną lub ulubiona surówką i frytkami albo ziemniaczkami. Smacznego

Kaczka przygotowana do pieczenia.

Kaczka po upieczeniu gotowa do podania.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15210

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1276

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1395
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15210

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1276

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1395



Składniki
- kaczka o wadzie około 2 kg,
- majeranek 1 łyżka,
- suszony rozmaryn 1 łyżka,
- sól i pieprz do smaku,
- oregano 1 łyżeczka,
- czosnek granulowany 1 łyżka,
- papryka słodka 1 łyżeczka,
- Dodatkowo;
- majeranek do jabłek 1 łyżka,
- dobrej jakości oliwa 2 - 3 łyżki,
- jabłka małe 3 większe 2,
Kaczkę po oczyszczeniu , umyciu i osuszeniu ręcznikiem papierowym natrzeć solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowany i suszonymi ziołami. Nasmarować oliwą. Tak przygotowaną kaczkę włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny , a najlepiej na całą noc. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych , pokroić na kawałki i wymieszać z majerankiem. Kaczkę wyjąc z lodówki , do środka włożyć przygotowane jabłka. Kaczkę zaszyć lub zamknąć otwór wykałaczkami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika, piec około 40 minut. bez przykrycia. Po 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec do miękkości mięsa około 1,5 do 2 godzin, obracając kaczkę przynajmniej 2 razy i podlewając wytworzonym tłuszczem. Podajemy z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną lub ulubiona surówką i frytkami albo ziemniaczkami. Smacznego
Kaczka przygotowana do pieczenia.
Kaczka po upieczeniu gotowa do podania.