Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka pieczona w całości z dodatkiem winnych jabłek. Prosta w przygotowaniu, ale tez pyszna . Polecam
naczynie żaroodporne, nóż, ręcznik papierowy,
Prosty , szybki i smaczny deserek , który przygotujecie w kilka minut. Polecam
Odsłon: 156
Prościej już się nie da, wyśmienity domowy chlebek.
Odsłon: 947
Prosty , szybki i smaczny deserek , który przygotujecie w kilka minut. Polecam
Odsłon: 156
Prościej już się nie da, wyśmienity domowy chlebek.
Odsłon: 947
Składniki
Kaczkę po oczyszczeniu , umyciu i osuszeniu ręcznikiem papierowym natrzeć solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowany i suszonymi ziołami. Nasmarować oliwą. Tak przygotowaną kaczkę włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny , a najlepiej na całą noc. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych , pokroić na kawałki i wymieszać z majerankiem. Kaczkę wyjąc z lodówki , do środka włożyć przygotowane jabłka. Kaczkę zaszyć lub zamknąć otwór wykałaczkami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika, piec około 40 minut. bez przykrycia. Po 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec do miękkości mięsa około 1,5 do 2 godzin, obracając kaczkę przynajmniej 2 razy i podlewając wytworzonym tłuszczem. Podajemy z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną lub ulubiona surówką i frytkami albo ziemniaczkami. Smacznego
Kaczka przygotowana do pieczenia.
Kaczka po upieczeniu gotowa do podania.