Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany szynką pokrojoną w kostkę. Super pomysł na letnią kolację. :)
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1604
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38581
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1319
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1604
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38581
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1319
Składniki
Kalafiora umyć i ugotować w całości we wrzącej, posolonej i posłodzonej wodzie. Gotować przez 20 minut. Następnie odcedzić.
Szynkę pokroić w kostkę.
Przygotować sos. W rondlu na małym ogniu utrzeć żółtka z sokiem z cytryny, suszoną bazylią, winem, musztardą, cukrem, solą i pieprzem. Ucierać aż powstanie krem.
Lodowate masło pokroić i dodać do gorącego sosu, ubijać rózgą. Wlać jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać posiekane listki świeżej bazylii. Uważać na to, by nie zagotować sosu, żeby żółtka się nie ścięły.
Kalafiora polać sosem i posypać szynką. Smacznego! :)