Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy kalafior z kiełbasą to trafione połączenie? Oczywiście! Wspólnie smakują wyśmienicie, zarówno jako ciepłe danie obiadowe, jak i na zimno, podane w charakterze sałatki z dodatkiem ulubionego dressingu. Kalafiora z kiełbasą możesz też zapiec pod pierzynką z żółtego sera. Jeśli chcesz zaostrzyć danie, dodaj nieco chili – sproszkowanego lub świeżego. W każdym wariancie to pożywna potrawa, idealna po intensywnej aktywności, na przykład długiej rowerowej wyprawie albo górskiej wspinaczce.
Składniki
Podziel kalafiora na różyczki. Ułóż na połowie blachy piekarnika wyłożonej folią aluminiową. Oprósz curry, czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem i solą soli. Skrop olejem. Na drugiej połowie blachy rozłóż pokrojoną w dość duże plastry kiełbasę.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut – aż kalafior zmięknie i się zarumieni. W tym czasie upiecze się także kiełbasa.
W międzyczasie na suchej patelni upraż sezam. Następnie pokrój drobno cebulę i podsmaż na maśle. Posiekaj szczypior.
Połącz wszystkie składniki nim wystygną – wymieszaj upieczony kalafior i kiełbasę z cebulą (wraz z masłem z patelni) i szczypiorem. Oprósz sezamem.