Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy kalafior z kiełbasą to trafione połączenie? Oczywiście! Wspólnie smakują wyśmienicie, zarówno jako ciepłe danie obiadowe, jak i na zimno, podane w charakterze sałatki z dodatkiem ulubionego dressingu. Kalafiora z kiełbasą możesz też zapiec pod pierzynką z żółtego sera. Jeśli chcesz zaostrzyć danie, dodaj nieco chili – sproszkowanego lub świeżego. W każdym wariancie to pożywna potrawa, idealna po intensywnej aktywności, na przykład długiej rowerowej wyprawie albo górskiej wspinaczce.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12181
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1522
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12181
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1522
Składniki
Podziel kalafiora na różyczki. Ułóż na połowie blachy piekarnika wyłożonej folią aluminiową. Oprósz curry, czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem i solą soli. Skrop olejem. Na drugiej połowie blachy rozłóż pokrojoną w dość duże plastry kiełbasę.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut – aż kalafior zmięknie i się zarumieni. W tym czasie upiecze się także kiełbasa.
W międzyczasie na suchej patelni upraż sezam. Następnie pokrój drobno cebulę i podsmaż na maśle. Posiekaj szczypior.
Połącz wszystkie składniki nim wystygną – wymieszaj upieczony kalafior i kiełbasę z cebulą (wraz z masłem z patelni) i szczypiorem. Oprósz sezamem.