Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkrywamy inny smak kalafiora.
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5445
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47919
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165764
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5445
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47919
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165764
Składniki
Umyty kalafior podzielic na różyczki. Zblanszowac w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Odcedzic.
Ugotowac makaron - al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju.
Przygotowac sos: Mleko wlac do garnka, włożyc liście laurowe. Cebulę naszpikowac ząbkami czosnku, włożyc do mleka i zagotowac. Ostudzic. Przelac przez sito do czystego garnka. Masło roztopic i rozprowadzic z mąką. Mieszając dodawac mleko. Gotowac przez 3 minuty, dodac śmietankę i zagotowac. Przyprawic gałką muszkatałową, solą i pieprzem.
Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem przełożyć makaron, ułożyc na nim kalafiora i równomiernie polac sosem. Posypać tartym serem i muszkatem. Zapiekać przez 35 - 40 minut w temperturze ok. 180 stopni.