Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkrywamy inny smak kalafiora.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 217
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34143
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 520
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3735
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 217
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34143
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 520
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3735
Składniki
Umyty kalafior podzielic na różyczki. Zblanszowac w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Odcedzic.
Ugotowac makaron - al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju.
Przygotowac sos: Mleko wlac do garnka, włożyc liście laurowe. Cebulę naszpikowac ząbkami czosnku, włożyc do mleka i zagotowac. Ostudzic. Przelac przez sito do czystego garnka. Masło roztopic i rozprowadzic z mąką. Mieszając dodawac mleko. Gotowac przez 3 minuty, dodac śmietankę i zagotowac. Przyprawic gałką muszkatałową, solą i pieprzem.
Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem przełożyć makaron, ułożyc na nim kalafiora i równomiernie polac sosem. Posypać tartym serem i muszkatem. Zapiekać przez 35 - 40 minut w temperturze ok. 180 stopni.