Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior z mięsem mielonym to ciekawa propozycja na obiad dla osób, które niezbyt przepadają za tym białym i zdrowym warzywem. Farsz z mięsa mielonego dodaje daniu wyrazistości. Całość przechodzi smakiem przypraw. Klasyczny dodatek masła z bułką tartą nadaje daniu lekkiej chrupkości.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1016
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4654
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1301
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1016
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4654
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1301
Składniki
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju do zeszklenia. Ostudź. Mięsa mielone wymieszaj ze sobą, z dodatkiem papryki, soli i pieprzu. Dodaj jajko i cebulę. Całość wyrób na jednolitą, puszystą masę.
Kalafior umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie i ostrożnie wytnij głąb, by kalafior się nie rozpadł. Jeśli jednak przypadkiem go przetniesz, nie martw się. Mięso mielone scali je razem i utrzyma w pożądanej pozycji.
Wnętrze kalafiora wypełnij ciasno mięsem mielonym. Jeśli jakieś różyczki odpadły, teraz możesz je wepchnąć z powrotem, używając mięsa jako kleju. Kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego.
W osobnej misce wymieszaj ze sobą miękkie masło z bułką tartą. Równomiernie rozsmaruj je na powierzchni kalafiora. Piekarnik nagrzej do 200 st. Celsjusza. Kalafiora z mięsem mielonym piecz pod przykryciem przez 45 minut. Następnie piecz go jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.