Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior z mięsem mielonym to ciekawa propozycja na obiad dla osób, które niezbyt przepadają za tym białym i zdrowym warzywem. Farsz z mięsa mielonego dodaje daniu wyrazistości. Całość przechodzi smakiem przypraw. Klasyczny dodatek masła z bułką tartą nadaje daniu lekkiej chrupkości.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 43
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 89
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 43
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 89
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Składniki
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju do zeszklenia. Ostudź. Mięsa mielone wymieszaj ze sobą, z dodatkiem papryki, soli i pieprzu. Dodaj jajko i cebulę. Całość wyrób na jednolitą, puszystą masę.
Kalafior umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie i ostrożnie wytnij głąb, by kalafior się nie rozpadł. Jeśli jednak przypadkiem go przetniesz, nie martw się. Mięso mielone scali je razem i utrzyma w pożądanej pozycji.
Wnętrze kalafiora wypełnij ciasno mięsem mielonym. Jeśli jakieś różyczki odpadły, teraz możesz je wepchnąć z powrotem, używając mięsa jako kleju. Kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego.
W osobnej misce wymieszaj ze sobą miękkie masło z bułką tartą. Równomiernie rozsmaruj je na powierzchni kalafiora. Piekarnik nagrzej do 200 st. Celsjusza. Kalafiora z mięsem mielonym piecz pod przykryciem przez 45 minut. Następnie piecz go jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.