Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior z mięsem mielonym to ciekawa propozycja na obiad dla osób, które niezbyt przepadają za tym białym i zdrowym warzywem. Farsz z mięsa mielonego dodaje daniu wyrazistości. Całość przechodzi smakiem przypraw. Klasyczny dodatek masła z bułką tartą nadaje daniu lekkiej chrupkości.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 752
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424914
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10683
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336957
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 752
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424914
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10683
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336957
Składniki
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju do zeszklenia. Ostudź. Mięsa mielone wymieszaj ze sobą, z dodatkiem papryki, soli i pieprzu. Dodaj jajko i cebulę. Całość wyrób na jednolitą, puszystą masę.
Kalafior umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie i ostrożnie wytnij głąb, by kalafior się nie rozpadł. Jeśli jednak przypadkiem go przetniesz, nie martw się. Mięso mielone scali je razem i utrzyma w pożądanej pozycji.
Wnętrze kalafiora wypełnij ciasno mięsem mielonym. Jeśli jakieś różyczki odpadły, teraz możesz je wepchnąć z powrotem, używając mięsa jako kleju. Kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego.
W osobnej misce wymieszaj ze sobą miękkie masło z bułką tartą. Równomiernie rozsmaruj je na powierzchni kalafiora. Piekarnik nagrzej do 200 st. Celsjusza. Kalafiora z mięsem mielonym piecz pod przykryciem przez 45 minut. Następnie piecz go jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.