Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1353
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12206
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1353
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12206
Składniki
Kalafior podzielić na różyczki,ugotować al dente w osolonej wodzie,odsączyć i wyłożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.Szynkę pokroić w paseczki i wyłożyć na kalafiora.
W garnuszku roztopić łyżkę masła,dodać mąkę i zasmażyć na jasny kolor.Do zasmażki wlewać mleko cały czas mieszając.Zagotować i odstawić.
Żółtka wymieszać z kremówką i wlać do sosu energicznie mieszając.Ser żółty zetrzeć i połowę dodać do sosu.Przyprawić gałką,tymiankiem,solą i pieprzem.Wymieszać i zalać równomiernie kalafiora.Wierzch posypać resztą sera,bułką tartą i kawałeczkami masła.
Zapiekać ok 20-25 min w temp.180 st