Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafiory pod beszamelem to idealne rozwiązanie na pyszną przekąskę w niebanalnej odsłonie. Kalafiory najlepiej ugotuj na parze, ponieważ nie wchłoną tak dużo wody. Jeśli gotujesz warzywo klasycznie, pamiętaj, aby dokładnie osuszyć go w durszlaku. Zapiekankę możesz serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Kalafior podawaj na ciepło, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 89
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 183
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 89
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 183
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
Składniki
Umyj kalafior i podziel na różyczki, a następnie ugotuj go na parze lub w osolonej wodzie, aby był miękki, ale nie rozpadający się. Jeśli gotujesz kalafiora w wodzie, porządnie odsącz go na sicie.
W średnim rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie coś na kształt zasmażki. Uważaj, by mąka się nie przypaliła. Dolej odrobinę mleka, by powstał gęsty krem, następnie wolnym strumieniem dolewaj mleko, stale mieszając sos. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszaj około minuty, aż masa zgęstnieje i uzyskasz konsystencję budyniu. Zdejmij sos z ognia. Dodaj parmezan i połowę porcji drugiego sera.
Blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne (20 x 30 cm) natłuść masłem. Przełóż ugotowany kalafior i zalej sosem beszamelowym. Wierzch posyp resztą startego sera oraz wysyp bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180-200°C przez około 30 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawaj gorące.