Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafiory pod beszamelem to idealne rozwiązanie na pyszną przekąskę w niebanalnej odsłonie. Kalafiory najlepiej ugotuj na parze, ponieważ nie wchłoną tak dużo wody. Jeśli gotujesz warzywo klasycznie, pamiętaj, aby dokładnie osuszyć go w durszlaku. Zapiekankę możesz serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Kalafior podawaj na ciepło, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Pączki z czekoladą to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości przygo...
Odsłon: 15680
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 44
Ziemniaki milionera to wyjątkowe danie z dwukrotnie pieczonych ziemniaków, dz...
Odsłon: 1455
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2720
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1259
Pączki z czekoladą to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości przygo...
Odsłon: 15680
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 44
Ziemniaki milionera to wyjątkowe danie z dwukrotnie pieczonych ziemniaków, dz...
Odsłon: 1455
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2720
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1259
Składniki
Umyj kalafior i podziel na różyczki, a następnie ugotuj go na parze lub w osolonej wodzie, aby był miękki, ale nie rozpadający się. Jeśli gotujesz kalafiora w wodzie, porządnie odsącz go na sicie.
W średnim rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie coś na kształt zasmażki. Uważaj, by mąka się nie przypaliła. Dolej odrobinę mleka, by powstał gęsty krem, następnie wolnym strumieniem dolewaj mleko, stale mieszając sos. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszaj około minuty, aż masa zgęstnieje i uzyskasz konsystencję budyniu. Zdejmij sos z ognia. Dodaj parmezan i połowę porcji drugiego sera.
Blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne (20 x 30 cm) natłuść masłem. Przełóż ugotowany kalafior i zalej sosem beszamelowym. Wierzch posyp resztą startego sera oraz wysyp bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180-200°C przez około 30 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawaj gorące.