Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafiory pod beszamelem to idealne rozwiązanie na pyszną przekąskę w niebanalnej odsłonie. Kalafiory najlepiej ugotuj na parze, ponieważ nie wchłoną tak dużo wody. Jeśli gotujesz warzywo klasycznie, pamiętaj, aby dokładnie osuszyć go w durszlaku. Zapiekankę możesz serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Kalafior podawaj na ciepło, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 71
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 71
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Składniki
Umyj kalafior i podziel na różyczki, a następnie ugotuj go na parze lub w osolonej wodzie, aby był miękki, ale nie rozpadający się. Jeśli gotujesz kalafiora w wodzie, porządnie odsącz go na sicie.
W średnim rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie coś na kształt zasmażki. Uważaj, by mąka się nie przypaliła. Dolej odrobinę mleka, by powstał gęsty krem, następnie wolnym strumieniem dolewaj mleko, stale mieszając sos. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszaj około minuty, aż masa zgęstnieje i uzyskasz konsystencję budyniu. Zdejmij sos z ognia. Dodaj parmezan i połowę porcji drugiego sera.
Blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne (20 x 30 cm) natłuść masłem. Przełóż ugotowany kalafior i zalej sosem beszamelowym. Wierzch posyp resztą startego sera oraz wysyp bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180-200°C przez około 30 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawaj gorące.