Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapsalony holenderskie to pyszna kompozycja domowych frytek, kurczaka i orzeźwiającej sałatki. Przepis pochodzi z 467. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 775
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 48
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 85
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 181
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 140
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 775
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 48
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 85
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 181
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 140
Składniki
Filety pokroić w kostkę. Przełożyć do miski i oprószyć mieszanką przypraw. Wlać olej. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
Ziemniaki obrać i pokroić na grube frytki. Włożyć do miski z zimną wodą, przepłukać i odcedzić. Czynność powtórzyć 3-4 razy. Ponownie zalać wodą, posłodzić cukrem pudrem i odstawić na kilka minut. Wyłowić i osuszyć. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posolić i skropić olejem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i upiec na złoty kolor (po 20 minutach, czyli mniej więcej w połowie pieczenia, przewrócić na drugą stronę).
Do jogurtu dodać majonez, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kapustę poszatkować lub pokroić. Pomidorki przekroić na pół. Ogórka i cebulę pokroić w plasterki. Wszystko wymieszać z łyżką sosu czosnkowego.
Zamarynowane mięso usmażyć na patelni.
Na spodzie aluminiowych foremek do pasztetu ułożyć frytki i kurczaka. Na mięso zetrzeć ser żółty i na 10 minut wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grillowania (190-200 st. C).
Nałożyć sałatkę. Udekorować plasterkami ogórka i połówkami pomidorków. Podawać z sosem czosnkowym.