Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapustę kiszoną przyzwyczailiśmy się wykorzystywać jako bazę zup, surówek lub składnik farszów. W roli głównej występuje najczęściej w daniach wigilijnych albo w weselnym bigosie. Kiszona kapusta gotowana do obiadu w zwykły, powszedni dzień to dziś rzadkość. A przecież można zrobić z niej tyle pyszności! Poniżej znajdziesz przepis na jednogarnkowe danie obiadowe na bazie kapusty.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 13
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2112
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 13
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2112
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Składniki
Wypłucz soczewicę i ugotuj do miękkości (około 15 minut). W trakcie gotowania usuwaj szumowiny. Pod koniec dodaj do wody około pół łyżeczki soli. Odcedź.
Odciśnij kapustę z nadmiaru soku. Zachowaj go – może się przydać do doprawienia dania, jeśli okaże się mało kwaśne. Kapustę posiekaj i zagotuj w niewielkiej ilości wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj przez około 30 minut – aż zmięknie. Odcedź.
Kiełbasę (najlepiej cienką) pokrój na niewielkie kawałki i obsmaż, aż się zarumieni.
Obierz cebulę i pokrój drobno. Zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Smaż przez kilka minut.
Połącz w garnku kapustę z pozostałymi składnikami. Wymieszaj i podgrzej na wolnym ogniu. Dodaj masło i wymieszaj ponownie, gdy się rozpuści. Gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem oraz – opcjonalnie – sokiem z kapusty.
Do obiadu gotowaną kapustę podawaj posypaną świeżą natką z pietruszki.