Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapustę kiszoną przyzwyczailiśmy się wykorzystywać jako bazę zup, surówek lub składnik farszów. W roli głównej występuje najczęściej w daniach wigilijnych albo w weselnym bigosie. Kiszona kapusta gotowana do obiadu w zwykły, powszedni dzień to dziś rzadkość. A przecież można zrobić z niej tyle pyszności! Poniżej znajdziesz przepis na jednogarnkowe danie obiadowe na bazie kapusty.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10522
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336836
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4531
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424289
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10522
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336836
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4531
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424289
Składniki
Wypłucz soczewicę i ugotuj do miękkości (około 15 minut). W trakcie gotowania usuwaj szumowiny. Pod koniec dodaj do wody około pół łyżeczki soli. Odcedź.
Odciśnij kapustę z nadmiaru soku. Zachowaj go – może się przydać do doprawienia dania, jeśli okaże się mało kwaśne. Kapustę posiekaj i zagotuj w niewielkiej ilości wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj przez około 30 minut – aż zmięknie. Odcedź.
Kiełbasę (najlepiej cienką) pokrój na niewielkie kawałki i obsmaż, aż się zarumieni.
Obierz cebulę i pokrój drobno. Zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Smaż przez kilka minut.
Połącz w garnku kapustę z pozostałymi składnikami. Wymieszaj i podgrzej na wolnym ogniu. Dodaj masło i wymieszaj ponownie, gdy się rozpuści. Gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem oraz – opcjonalnie – sokiem z kapusty.
Do obiadu gotowaną kapustę podawaj posypaną świeżą natką z pietruszki.