Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta kartoflana - niegdyś bardzo popularne danie na wsi, chłopskie jadło. Dzisiaj trochę zapomniane. W różnych regionach kraju występuje pod innymi nazwami, np. kapusta drewniana. Dodatek szafranu i kolorowego pieprzu dodał szlacheckiego sznytu tej prostej chłopskiej potrawie. To prawda jest pracochłonna, ale końcowy efekt jest tego wart.
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 406
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7631
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 406
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7631
Składniki
Najlepiej groch namoczyć na noc, również ziemniaki przygotowujemy na noc. Obieramy, myjemy i siekamy tasakiem w kształcie litery -S-lub kroimy robotem w kostkę. Posiekane ziemniaki płuczemy 4 razy (by wypłukać krochmal). Zalewamy wodą tak by woda była 0,5 cm nad ziemniakami. Następnego dnia gotujemy groch do miękkości.
Smażymy boczek z cebulą i gotujemy ziemniaki. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, wlewamy serwatkę. Od chwili zagotowania z serwatką gotujemy jeszcze około 10 minut(serwatka nada daniu smaku i ziemniaki się nie rozgotują). Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy groch, boczek z cebulą, przyprawiamy solą, szafranem. kolorowym i czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ziemniaki gotujemy w większym garnku, by po odcedzeniu wszystko w nim wymieszać. Zamiast serwatki można dodać zakwasu do barszczu.
Warto ugotować więcej bo jak się przegryzie jest jeszcze smaczniejsza. Można odgrzewać na śmietanie lub maśle. Świeżo ugotowana najlepiej smakuje z mlekiem
Jeśli wodę, w której płukaliśmy ziemniaki, zlejemy do miski, do odstania możemy usmażyć, na tym krochmalu jajecznicę.