Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta kartoflana - niegdyś bardzo popularne danie na wsi, chłopskie jadło. Dzisiaj trochę zapomniane. W różnych regionach kraju występuje pod innymi nazwami, np. kapusta drewniana. Dodatek szafranu i kolorowego pieprzu dodał szlacheckiego sznytu tej prostej chłopskiej potrawie. To prawda jest pracochłonna, ale końcowy efekt jest tego wart.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2283
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1856
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2283
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1856
Składniki
Najlepiej groch namoczyć na noc, również ziemniaki przygotowujemy na noc. Obieramy, myjemy i siekamy tasakiem w kształcie litery -S-lub kroimy robotem w kostkę. Posiekane ziemniaki płuczemy 4 razy (by wypłukać krochmal). Zalewamy wodą tak by woda była 0,5 cm nad ziemniakami. Następnego dnia gotujemy groch do miękkości.
Smażymy boczek z cebulą i gotujemy ziemniaki. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, wlewamy serwatkę. Od chwili zagotowania z serwatką gotujemy jeszcze około 10 minut(serwatka nada daniu smaku i ziemniaki się nie rozgotują). Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy groch, boczek z cebulą, przyprawiamy solą, szafranem. kolorowym i czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ziemniaki gotujemy w większym garnku, by po odcedzeniu wszystko w nim wymieszać. Zamiast serwatki można dodać zakwasu do barszczu.
Warto ugotować więcej bo jak się przegryzie jest jeszcze smaczniejsza. Można odgrzewać na śmietanie lub maśle. Świeżo ugotowana najlepiej smakuje z mlekiem
Jeśli wodę, w której płukaliśmy ziemniaki, zlejemy do miski, do odstania możemy usmażyć, na tym krochmalu jajecznicę.