Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta turebska to regionalny przepis z północy Podkarpacia. Można przygotować ją w wersji postnej - z samą fasolą i kaszą jaglaną lub w wersji mięsnej z dodatkiem słoniny. Jest niezwykle sycąca, dlatego nie potrzebuje żadnych dodatków. Doskonale sprawdzi się na obiad. Stary przepis, który odtworzycie za grosze!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326981
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12176
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17209
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326981
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12176
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17209
Składniki
Białą fasolę przesyp do garnka, zalej zimną wodą i odstaw na całą noc do namoczenia.
Kolejnego dnia postaw garnek z namoczoną fasolą na kuchence. Uzupełnij ewentualne braki wody (fasola powinna być przykryta taflą wody). Dodaj pół łyżeczki soli. Fasolę gotuj do miękkości.
Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru płynu, drobno poszatkuj. Do garnka wlej wodę, dodaj pół łyżeczki soli. Wodę doprowadź do wrzenia, następnie do gotującej się wody przełóż poszatkowaną, kiszoną kapustę. Gotuj ją pod przykryciem przez około 30 minut do momentu, aż zmięknie.
Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą i dosyp do gotującej się kapusty. Składników nie mieszaj.
Słoninę pokrój w kostkę i podsmaż ją na patelni. Na wytopiony tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę. Składniki podsmaż na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty.
Do kapusty z kaszą dodaj słoninę z cebulą oraz ugotowaną fasolę. Składniki wymieszaj. Kapustę turebską dopraw do smaku solą i pieprzem.