Do góry

Dania główne Przepis na:

Karaś saute

Karaś saute

Autor:

Przepisów i artykułów: 746 Ocena: 15412

Dodano:

Odsłon: 572

Pyszna ryba na piątek

Składniki

  • karaś 1 szt na osobę
  • sól i pieprz
  • Majeranek
  • mąka
  • olej rzepakowy do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Karaś saute

Przygotowanie

  1. W rybnym zawsze kupuje najświeższe ryby- często nie wiem na jaki gatunek danego dnia trafie. Tym razem kupiłam karasie. To smaczna i popularna ryba, najlepszym sposobem na jego podanie jest po prostu oprószenie go mąką. Próbowałam wcześniej innych metod ale nie podkreślają walorów mięsa karasia.

    Ryby oczyściłam z wnętrzności, łusek i odcięłam główki.

  2. Ryby pokroiłam w dzwonka i oprószyłam przyprawami a potem w mące.

  3. Ryby smażyłam z jednej strony krócej na średnim ogniu do zrumienienia a z drugiej strony dłużej na mniejszym ogniu do zrumienienia.

    Ta metoda smażenia nie wysuszy mięsa ale spowoduje , że te drobne ości nie będą prawie wyczuwalne.

    U nas najlepiej smakowało z pure i fasolką szparagowa po grecku:

    https://smaker.pl/przepis-fasolka-po-grecku,166709,fafiatko.html

    Rękami je się najlepiej :)))

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń