Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka jest mięsem, które idealnie nadaje się na grilla, zwłaszcza gdy poleży kilka godzin w pysznej marynacie. Swoją karkówkę upiekliśmy w naszym piecu do pizzy :D Wyszła rewelacyjna. Piec ma wysoką temperaturę i szybko ścina mięso – przez co jest soczyste i delikatne. Ale tak przygotowane mięso można upiec klasycznie na grillu lub na patelni grillowej. Ważne jest, by dobrze rozgrzać grilla. Kratka na której kładziemy mięso powinna być umieszczona w komorze grilla na tyle wcześniej, by zdążyła się dobrze nagrzać. Karkówka powinna być grillowana krótko, ale w dobrze nagrzanym grillu, będzie wtedy idealnie soczysta i wypieczona.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 221
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 771
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1816
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 239
Polecam.
Odsłon: 294
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 221
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 771
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1816
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 239
Polecam.
Odsłon: 294
Składniki
Przygotować marynatę – w jednej misce umieścić składniki marynaty, wymieszać je razem. Karkówkę umyć pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Karkówkę podzielić ostrym nożem na cienkie plastry. Plastry karkówki obtaczać kolejno w marynacie i kłaść razem w drugiej misce. Obtoczone w marynacie mięso przykryć folią i odłożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Mięso najlepiej jest marynować wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia można już rozpocząć grillowanie.
Plastry karkówki umieszczać na kratce dobrze nagrzanego grilla. Mięso grillować krótko. Już po kilku minutach można je przewrócić na drugą stronę. Karkówka powinna się ładnie zarumienić. Cienko pokrojone plastry dobrze zamarynowanej karkówki bardzo szybko się grilluje.