Karkówka jest mięsem, które idealnie nadaje się na grilla, zwłaszcza gdy poleży kilka godzin w pysznej marynacie. Swoją karkówkę upiekliśmy w naszym piecu do pizzy :D Wyszła rewelacyjna. Piec ma wysoką temperaturę i szybko ścina mięso – przez co jest soczyste i delikatne. Ale tak przygotowane mięso można upiec klasycznie na grillu lub na patelni grillowej. Ważne jest, by dobrze rozgrzać grilla. Kratka na której kładziemy mięso powinna być umieszczona w komorze grilla na tyle wcześniej, by zdążyła się dobrze nagrzać. Karkówka powinna być grillowana krótko, ale w dobrze nagrzanym grillu, będzie wtedy idealnie soczysta i wypieczona.
Karczek w pieca (grilla)
Składniki
- 1kg karkówki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- Pół szklanki oleju
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
Składniki
- 1kg karkówki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- Pół szklanki oleju
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

Etapy przygotowania
Przygotować marynatę – w jednej misce umieścić składniki marynaty, wymieszać je razem. Karkówkę umyć pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Karkówkę podzielić ostrym nożem na cienkie plastry. Plastry karkówki obtaczać kolejno w marynacie i kłaść razem w drugiej misce. Obtoczone w marynacie mięso przykryć folią i odłożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Mięso najlepiej jest marynować wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia można już rozpocząć grillowanie.
Plastry karkówki umieszczać na kratce dobrze nagrzanego grilla. Mięso grillować krótko. Już po kilku minutach można je przewrócić na drugą stronę. Karkówka powinna się ładnie zarumienić. Cienko pokrojone plastry dobrze zamarynowanej karkówki bardzo szybko się grilluje.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 1kg karkówki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- Pół szklanki oleju
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
Przygotować marynatę – w jednej misce umieścić składniki marynaty, wymieszać je razem. Karkówkę umyć pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Karkówkę podzielić ostrym nożem na cienkie plastry. Plastry karkówki obtaczać kolejno w marynacie i kłaść razem w drugiej misce. Obtoczone w marynacie mięso przykryć folią i odłożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Mięso najlepiej jest marynować wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia można już rozpocząć grillowanie.
Plastry karkówki umieszczać na kratce dobrze nagrzanego grilla. Mięso grillować krótko. Już po kilku minutach można je przewrócić na drugą stronę. Karkówka powinna się ładnie zarumienić. Cienko pokrojone plastry dobrze zamarynowanej karkówki bardzo szybko się grilluje.
Pyszne jedzonko :)