Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój mąż nie cierpi chrzanu, ale karczek i owszem, uwielbia. Kiedy więc reszta rodzinki zajadała sie karczkiem w sosie chrzanowym, dla mojego Mężulka przygotowałam mięsko w sosie pomidorowym z oliwkami. Nie jestem obiektywna, ale karczek podany w ten sposób jest pyszny... aromatyczny, wyrazisty, pachnący oliwkami i bazylią, tak trochę we włoskich klimatach. Polecam.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 684
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 684
Składniki
Mięso myjemy, osuszmy papierowym ręcznikiem, solimy, oprószamy pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i obsmażamy na rumiano z obu stron. Po obsmażeniu solimy. Karczek przekładamy do rondelka, zalewamy wodą, dusimy 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy na talerz. Oliwki kroimy w paseczki, czosnek obieramy. Z mąki, przecieru pomidorowego i śmietany sporządzamy zawiesinę, którą rozprowadzamy ciepłym sosem mięsnym. Płyn wlewamy do rondelka, gdzie znajduje się reszta sosu. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Sos gotujemy kilka minut, jeżeli jest odpowiednio gęsty, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane oliwki oraz suszoną bazylię. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie do rondelka ponownie wkładamy mięso i podgrzewamy przez chwilę.
Smacznego.