Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3860
Dodano: 03.02.2009
Odsłon: 71923
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Karczek podpiekamy na maśle i oliwie, gdy są zrumienione, podlewamy go wodą, posypujemy solą, czosnkiem granulowanym, papryką i ziołami prowansalskimi, dusimy aż woda wywrze, przewracamy na drugą stronę znów podlewamy wodą i posypujemy tymi samymi przyprawami i dodajemy kieliszek wina czerwonego półwytrawnego. Całość podlewamy wodą i dusimy tak długo, aż mięso zmięknie, czyli około 45- 60 minut. Na koniec odlewamy wywar z mięsa i robimy sos dodając mąkę, śmietanę i musztardę. Najlepiej podawać z buraczkami i kluskami :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (18)

Konto usunięte 26 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Aż mi ślinka pociekła ;) zabieram ;)7 Kto głosował? | Odpowiedz

ala1976 28 lipca 2012Zgłoś do usunięcia
super dobre15 Kto głosował? | Odpowiedz

ala1976 28 lipca 2012Zgłoś do usunięcia
świetny przepis15 Kto głosował? | Odpowiedz

biurwa 02 października 2011Zgłoś do usunięcia
Harrys to miałam właśnie na myśli, odlać wywar do innego garnka i zrobi z tego sos :)14 Kto głosował? | Odpowiedz

Harrys 29 września 2011Zgłoś do usunięcia
Jednak lepiej nie odllewac wywaru z miesa a wykorzystac do zrobienia sosu.14 Kto głosował? | Odpowiedz

camilla 02 marca 2011Zgłoś do usunięcia
karkówka smakuje WYŚMIENICIE! Użyłam wina domowej roboty więc smakowało tym bardziej :)15 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 17 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Mmmmm wyglada bosko!7 Kto głosował? | Odpowiedz

Sosna 02 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
ten przepis zagościł w mojej kuchni dokładnie rok temu i już zostanie na zawsze !!!dzięki serdeczne !!!
15 Kto głosował? | Odpowiedz

biurwa 09 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
no, "wywrze" to znaczy wyparuje... wygotuje sie... to chyba logiczne??? co innego by to mogło być....14 Kto głosował? | Odpowiedz

jankucharzyk 06 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
co to znaczy " jak woda wywrze "pozdrawiam
0 Kto głosował? | Odpowiedz