Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówa z airfryer to szybki i łatwy pomysł na obiad dla całej rodziny, który nie wymaga skomplikowanych zabiegów i sztuczek kulinarnych. Przygotujesz ją bez konieczności brudzenia nawet jednego garnka czy patelni! Mięso jest soczyste i wilgotne, rozpływa się w ustach, będąc świetną alternatywą dla klasycznego grilla. Sekretem jest odpowiedni czas obróbki cieplnej – nie może być zbyt długi ani zbyt krótki, dlatego wyposaż się w termometr kuchenny i do dzieła!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 653
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2811
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 926
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1679
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14556
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 653
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2811
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 926
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1679
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14556
Składniki
Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą w małej miseczce.
Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je na cztery steki o grubości ok. 2,5 cm każdy. Posmaruj je delikatnie olejem i posyp obficie przyprawami. Wklep je i natrzyj dobrze karkówkę ze wszystkich stron.
Frytkownicę powietrzną nagrzej do temperatury 200 st. Celsjusza przez 5 minut. Umieść steki z karkówki w koszu i smaż je przez 8-10 minut, w połowie odwracając na drugą stronę.
Po 8 minutach otwórz urządzenie i sprawdź temperaturę wewnętrzną w najgrubszym miejscu. Termometr powinien wskazywać ok. 65 st. Celsjusza. Jeśli jest niższa, zamknij pokrywę i kontynuuj smażenie przez kilka minut.
Karkówę z airfryera wyjmij i odstaw na 2-3 minuty, by odpoczęła. Danie podawaj na ciepło, z ulubionymi dodatkami.