Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka duszona w sosie własnym z fasolką szparagową

Przepis dnia 2020-10-18
Karkówka duszona w sosie własnym z fasolką szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 947 Ocena: 17750

Dodano:

Odsłon: 703

Tradycyjne polskie drugie danie.

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 średniej wielkości cebule
  • kilka ziaren pieprzu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • około 0,5 litra bulionu
  • 1-2 łyżki śmietany 18 %
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka duszona w sosie własnym z fasolką szparagową

Przygotowanie

  1. Mięso umyłem, pokroiłem na plastry o grubości około 1 cm.
    W misce wymieszałem dwie łyżki oliwy, paprykę słodką i pikantną, tymianek, czosnek, dużą szczyptę soli i pieprzu.
    Dodałem mięso, obtoczyłem je w marynacie tak, aby całkowicie je pokryła.
    Wstawiłem na minimum godzinę do lodówki, najlepiej na noc.
    Dobrze rozgrzałem dużą patelnię, podsmażyłem kawałki karkówki na złoty kolor z obu stron.
    Karkówkę przełożyłem do garnka, zalałem bulionem, tak aby przykrył mięso, dodałem liść laurowy, ziele angielskie pieprz w kulkach i natkę pietruszki.
    Na tej samej patelni rozgrzałem pozostałą łyżkę oliwy i podsmażyłem cebulę ( pokrojoną w drobna kostkę ), dodałem do mięsa.
    Dusiłem pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
    Doprawiłem do smaku solą i pieprzem i dodałem śmietanę.
    Karkówkę podałem z ziemniakami i fasolką szparagową z bułką tartą przesmażoną na maśle.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń