Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka duszona z kapustą i pieczarkami

Karkówka duszona z kapustą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4197

Dodano:

Odsłon: 11218

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe, w roli głównej z karkówką, młodą białą kapustą, kapustą kiszoną i pieczarkami. Taki a'la szybki bigosik:)

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 2 duże cebule
  • 1 główka młodej kapusty
  • 700g kapusty kiszonej (u mnie puszka kapusty kiszonej z Lidla)
  • 500 ml wody
  • 400 g pieczarek
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 zgniecione ziarenka jałowca
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • koperek do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Karkówka duszona z kapustą i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Kapustę białą szatkujemy. Dodajemy pieprz ziarnisty, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy oraz poszatkowaną białą kapustę i kapustę kiszoną wraz z sokiem. Dolewamy 500 ml gorącej wody. Gotujemy pod przykryciem około 70-80 minut, co jakiś czas mieszając.

  2. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki pieczarki. Dodajemy do mięsa z kapustą i dusimy jeszcze około 30-35 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy jeszcze solą i ewentualnie pieprzem ziołowym.
    Podajemy gorące posypane koperkiem, ze świeżymi bułeczkami.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń