Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem i lubie robić potrawy z tego mięsa i oczywiście je jeść. I tak jest w tym przepisie. Jestem przekonany, że spodoba się Wam.
Karkówkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry
Pokrojone plastry tłuczemy tłuczkiem aby były cienkie. Jak mamy już wszystkie potłuczone to solimy i pieprzymy i odstawiamy na kilkanaście minut.
Zaczynamy robić marynatę i do miski wlewamy całą musztardę wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do musztardy. Jeśli posypaliśmy mięso solą i pieprzem to nie dodajemy tych ziół do marynaty. W moim przypadku wybrałem dosypanie ziół do marynaty. Dodajemy 1 łyżkę miodu i mieszamy całość.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy karkówkę wcześniej wysmarowaną marynatą przygotowaną z musztardy.
I tak robimy ze wszystkimi kawałkami karkówki. Jeśli włożymy ostatni nasmarowany kawałek do naczynia a zostanie nam marynata to wlewamy ją do naczynia bo posłuży nam jako sos do dania.
Całość przykrytą wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby mięso skruszało i nabrało smaku marynaty. Po 2 godzinach wstawiamy do piekarnika i pieczemy góra, dół 220 st C przez 1,5 - 2 godziny sprawdzając miękkość mięsa . Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy i podajemy polewając powstałym musztardowym sosem. Możemy podać różne dodatki jak ziemniaki, kaszę lub makaron i do tego sałatka.
Ja zrobiłem to tak : kasza cykoria i melon.
Smacznego
Karkówkę można zrobić na wiele sposobów. Moja wersja to roladki z kiełbasą, o...
Odsłon: 20192
Tradycyjna libańska sałatka Tabbouleh to zdrowa wegańska przystawka z kaszą b...
Odsłon: 51
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 719
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4406
Same pyszności na talerzu. Polecam :)
Odsłon: 43
Tradycyjna libańska sałatka Tabbouleh to zdrowa wegańska przystawka z kaszą b...
Odsłon: 51
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 719
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4406
Same pyszności na talerzu. Polecam :)
Odsłon: 43
Składniki
Karkówkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry
Pokrojone plastry tłuczemy tłuczkiem aby były cienkie. Jak mamy już wszystkie potłuczone to solimy i pieprzymy i odstawiamy na kilkanaście minut.
Zaczynamy robić marynatę i do miski wlewamy całą musztardę wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do musztardy. Jeśli posypaliśmy mięso solą i pieprzem to nie dodajemy tych ziół do marynaty. W moim przypadku wybrałem dosypanie ziół do marynaty. Dodajemy 1 łyżkę miodu i mieszamy całość.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy karkówkę wcześniej wysmarowaną marynatą przygotowaną z musztardy.
I tak robimy ze wszystkimi kawałkami karkówki. Jeśli włożymy ostatni nasmarowany kawałek do naczynia a zostanie nam marynata to wlewamy ją do naczynia bo posłuży nam jako sos do dania.
Całość przykrytą wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby mięso skruszało i nabrało smaku marynaty. Po 2 godzinach wstawiamy do piekarnika i pieczemy góra, dół 220 st C przez 1,5 - 2 godziny sprawdzając miękkość mięsa . Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy i podajemy polewając powstałym musztardowym sosem. Możemy podać różne dodatki jak ziemniaki, kaszę lub makaron i do tego sałatka.
Ja zrobiłem to tak : kasza cykoria i melon. Smacznego
Przepisy Dania główne
Dania główne
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - pyszny pomysł na obiad z makaronem
Dania główne
Skrzydełka z kurczaka huli huli ( z hawajską nutą )z frytkownicy beztłuszczowej
Dania główne
Aromatyczne Włoskie bolognese
Dania główne
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną i warzywami
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem - pyszny pomysł na obiad z makaronem
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem, to pyszny pomysł na obiad z makaronem. P...
Odsłon: 10
Skrzydełka z kurczaka huli huli ( z hawajską nutą )z frytkownicy beztłuszczowej
Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer Lepkie, słodkie, dymne i...
Odsłon: 78