Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z grzybami

Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 6674

Pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Karczek duszony w kapuście i grzybach. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy. Polecam z ziemniakami lub kluseczkami, z ulubioną surówką.

Składniki

  • 1kg karczku
  • 1 szklanka bulionu (może być woda)
  • Marynata 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu Pół szklanki oleju 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pie
  • Kapusta 500g kiszonej kapusty 2-3 szklanki mrożonych lub świeżych grzybów 1 cebula Masło pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, z
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować marynatę – w jednej misce umieścić składniki marynaty, wymieszać je razem.
    Karkówkę umyć pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Karkówkę podzielić ostrym nożem na cienkie plastry. Plastry karkówki obtaczać kolejno w marynacie i kłaść razem w drugiej misce. Obtoczone w marynacie mięso przykryć folią i odłożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Mięso najlepiej jest marynować wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc.

    Przygotować kapustę
    Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać. Następnie drobno posieka.
    Grzyby rozmrozić, pokroić w plastry i podsmażać na maśle, odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać grzyby i kapustę kiszoną, przyprawić do smaku, dodać liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, smażyć 10 minut.

    W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę kapusty, na niej plastry mięsa, które znów przykryć kapustą. Całość zalać szklanką bulionu. Przykryć i piec w 160 stopniach ok 60 min, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia można ściągnąć przykrywkę i podpiec z wierzchu potrawę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń