Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka pieczona w winie i pomidorach

Karkówka pieczona w winie i pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1004 Ocena: 27825

Dodano:

Odsłon: 6264

Propozycja na delikatną i soczystą karkówkę w aromatycznym i wyrazistym sosie na bazie pomidorów i czerwonego wina.

Składniki

  • 500 g karkówki
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 400 ml czerwonego wina
  • 1 duża cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • PRZYPRAWY:
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 listek laurowy
  • sól morska
  • pieprz czarny
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka pieczona w winie i pomidorach

Przygotowanie

  1. Karkówkę pozbawiamy ścięgien, włókien oraz nadmiaru tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.

  2. Kawałki karkówki smażymy z obu stron na 2 łyżkach oleju rzepakowego do momentu delikatnego zarumienienia.

    Kawałki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy go na pozostałym na patelni oleju po smażeniu kawałków karkówki.

  4. Następnie cebulkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy pomidory z puszki, 3 - 4 łyżeczki cukru trzcinowego oraz listek laurowy, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

    Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, kminek mielony i oregano. Wszystko dusimy przez kolejne 5 minut.

    Na koniec wyciągamy listek laurowy, a całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

  5. Kawałki podsmażonej karkówki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem.

    Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach C przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

  6. Karkówkę podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 lutego 2015 Kapitalny sos, robię podobny do ryb, muszę spróbować z karkówką :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 17 lutego 2015 Fajne połączenie i aromatyczne,ja ostatnio podobnie robiłam duszonego kurczaka,pozdrawiam:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luna76 17 lutego 2015 Taki obiad to świetna rzecz :) Bardzo apetyczna ta karkóweczka :) Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń