Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatną i soczystą karkówkę w aromatycznym i wyrazistym sosie na bazie pomidorów i czerwonego wina.
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 103
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2633
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107251
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2078
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 103
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2633
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107251
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2078
Składniki
Karkówkę pozbawiamy ścięgien, włókien oraz nadmiaru tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.
Kawałki karkówki smażymy z obu stron na 2 łyżkach oleju rzepakowego do momentu delikatnego zarumienienia. Kawałki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy go na pozostałym na patelni oleju po smażeniu kawałków karkówki.
Następnie cebulkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy pomidory z puszki, 3 - 4 łyżeczki cukru trzcinowego oraz listek laurowy, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, kminek mielony i oregano. Wszystko dusimy przez kolejne 5 minut. Na koniec wyciągamy listek laurowy, a całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Kawałki podsmażonej karkówki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem. Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach C przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Karkówkę podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :)