Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grillowy już minął jednakże popularna karkówka wcale nie musi zniknąć z naszych stołów ! ???? Bazowo miała być dziś szynka marynowana w whisky... ale wykupili całe ładne mięsko i zostało same badziewie. Karkówki pieczonej w ziołach (i w ogóle) nigdy nie robiłem. Kolejny kulinarny eksperyment.
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 9966
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1767
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 9966
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1767
Składniki
Czosnek przecisnąłem przez praskę. Przyprawy z fotki - sypałem wszystkiego na oko do miseczki z przeciśniętym czosnkiem (granulowanego nie dodawałem).
Kiedy miałem już wszystko - mieszałem, jednak na " sucho " nie dało rady, dolałem oleju żeby zespoił całość. Mięso ponacinałem w szachownicę i pomalowałem czosnkową breją z pomocą pędzla. W brytfance (zamkniętej) odstawiłem do lodówki na 22 godziny.
Wstawiam mięso do pieca wcześniej podlewając wodą i olejem w w/w proporcjach. Nie przykrywam go górą z brytfanny. Nastawiłem piekarnik na 1h/35m, temp. 180 stopni. W ostatnich 20 minutach zwiększyłem temperaturę do 250 stopni.
Od czasu do czasu polewałem tworzącym się w garnku sosem. Nigdy nie robiłem tego wcześniej, ale wyszło kapitalne ! Jeśli pozostanie nam trochę mięsa, wystarczy po wystudzeniu pokroić można w plasterki i w ten sposób otrzymamy wspaniałe mięso pieczone na kanapki. Potrzeba do nich tylko ogórka małosolnego / kiszonego oraz musztardy i można zajadać do woli.