Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grillowy już minął jednakże popularna karkówka wcale nie musi zniknąć z naszych stołów ! ???? Bazowo miała być dziś szynka marynowana w whisky... ale wykupili całe ładne mięsko i zostało same badziewie. Karkówki pieczonej w ziołach (i w ogóle) nigdy nie robiłem. Kolejny kulinarny eksperyment.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3509
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 237
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3509
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 237
Składniki
Czosnek przecisnąłem przez praskę. Przyprawy z fotki - sypałem wszystkiego na oko do miseczki z przeciśniętym czosnkiem (granulowanego nie dodawałem).
Kiedy miałem już wszystko - mieszałem, jednak na " sucho " nie dało rady, dolałem oleju żeby zespoił całość. Mięso ponacinałem w szachownicę i pomalowałem czosnkową breją z pomocą pędzla. W brytfance (zamkniętej) odstawiłem do lodówki na 22 godziny.
Wstawiam mięso do pieca wcześniej podlewając wodą i olejem w w/w proporcjach. Nie przykrywam go górą z brytfanny. Nastawiłem piekarnik na 1h/35m, temp. 180 stopni. W ostatnich 20 minutach zwiększyłem temperaturę do 250 stopni.
Od czasu do czasu polewałem tworzącym się w garnku sosem. Nigdy nie robiłem tego wcześniej, ale wyszło kapitalne ! Jeśli pozostanie nam trochę mięsa, wystarczy po wystudzeniu pokroić można w plasterki i w ten sposób otrzymamy wspaniałe mięso pieczone na kanapki. Potrzeba do nich tylko ogórka małosolnego / kiszonego oraz musztardy i można zajadać do woli.