Rozpływające się w ustach soczyste mięso, pełne aromatu w towarzystwie warzywnej salsy to idealne danie na chłodniejsze dni dla całej rodziny. Tym daniem zaskoczysz również gości!
Karkówka po bałkańsku
Składniki
- 650g karkówki
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 5 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 200g pieczarek
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 500ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki zimna woda
Składniki
- 650g karkówki
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 5 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 200g pieczarek
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 500ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki zimna woda

Etapy przygotowania
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na płaty o szerokość około 1 cm. Oprószamy solą pieprzem oraz papryką słodką i ostrą z obu stron. Cebulę kroimy w piórka a czosnek miażdżymy i siekamy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki razem z ogórkami. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso na złoty kolor z obu stron. Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy chwilkę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy oraz wodę. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do miękkości mięsa, około godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone papryki oraz ogórki i dusimy jeszcze około 15 minut. Jeżeli sos będzie kwaskowaty, dodajemy łyżeczkę cukru a następnie zagęszczamy łyżką mąki połączoną z zimną wodą. Gotujemy chwilę do zgęstnienia. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 135
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 135



Składniki
- 650g karkówki
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 5 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 200g pieczarek
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 500ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki zimna woda
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na płaty o szerokość około 1 cm. Oprószamy solą pieprzem oraz papryką słodką i ostrą z obu stron. Cebulę kroimy w piórka a czosnek miażdżymy i siekamy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki razem z ogórkami. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso na złoty kolor z obu stron. Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy chwilkę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy oraz wodę. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do miękkości mięsa, około godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone papryki oraz ogórki i dusimy jeszcze około 15 minut. Jeżeli sos będzie kwaskowaty, dodajemy łyżeczkę cukru a następnie zagęszczamy łyżką mąki połączoną z zimną wodą. Gotujemy chwilę do zgęstnienia. Smacznego.
Pyszotka:)
Super danie :)
Pięknie i smacznie wygląda 👍