Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka "po cygańsku" to "prawie" gulasz przygotowywany w piekarniku. Składniki możemy przygotować kilka godzin wcześniej /dzięki czemu mięso dobrze "przejdzie" przyprawami/ a 1,5 godz. przed obiadem wstawiamy tylko do piekarnika i czekamy:) Prosto, szybko, smacznie i treściwie:)
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6930
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5197
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2251
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6930
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5197
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2251
Składniki
Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce - jeśli kminek, gorczycę, jałowiec mamy w całości możemy je rozetrzeć/ rozbić w moździerzu. Karkówkę kroimy w kostkę średniej wielkości /ok. 2-3 cm x 2-3 cm/. Cebulę i paprykę kroimy także w większą kostkę i dodajemy do mięsa. Wsypujemy przygotowane przyprawy i dokładnie mieszamy rękoma. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godz. - najlepiej przygotować wieczorem i wstawić do piekarnika 1,5 godz przed obiadem. Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy pod przykryciem ok. 100 min. Tak przygotowaną karkówkę możemy podawać dodatkami z ziemniaków: gotowanymi ziemniakami, piure ziemniaczanym, kluskami śląskimi. A do tego ogóreczek kiszony:)