Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W jaki sposób zamienić niezbyt szlachetny kawałek mięsa w eleganckie danie, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole? Karkówka po królewsku dosłownie rozpływa się w ustach i zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wymagających członków rodziny.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5804
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 302
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5804
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 302
Składniki
Karkówkę umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Z każdej strony posól i popieprz mięso. Teraz przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj ketchup, musztardę, oliwę z oliwek i sos sojowy. Dopraw oregano, natką pietruszki, papryką słodką oraz ostrą. Wymieszaj całość i natrzyj karkówkę z każdej strony. Umieść ją w naczyniu żaroodpornym, włóż do lodówki na około 40 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Wstaw karkówkę, podlej ją delikatnie wodą i piecz tak przez godzinę.
Co jakiś czas podgrzej karkówkę sokiem, który powstanie. W tym czasie posiekaj cebulę i pieczarki. Podsmaż je na odrobinie tłuszczu. Dodaj do piekącej się karkówki na dno naczynia żaroodpornego. Zostaw tak jeszcze na 20 minut. Jeśli mięso z góry się przypieka to przykryj folią aluminiową. Podawaj z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi. Dobrze smakuje też z frytkami.