Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka po meksykańsku to danie, któremu wyjątkowy smak i aromat nadaje ostra marynata. Wykorzystaj ją także do podkręcenia smaku warzyw!
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 50
Polecam.
Odsłon: 931
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 260
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 109
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 50
Polecam.
Odsłon: 931
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 260
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 109
Składniki
Połącz wszystkie składniki marynaty. Opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj je dokładnie mniej więcej połową marynaty, owiń folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki. Obierz warzywa korzeniowe i pokrój na mniejsze kawałki. Podgotuj przez kilka minut na parze. Umyj paprykę, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wymieszaj tak przygotowane warzywa z drugą częścią marynaty (możesz je dodatkowo posolić) i odstaw na około godzinę.
W międzyczasie obsmaż krótko karkówkę na niewielkiej ilości oleju – tak, by zarumieniła się z każdej ze stron.
Wyłóż dno dość dużego naczynia żaroodpornego folią aluminiową. Ułóż na niej karkówkę. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz, co pewien czas polewając sosem zbierającym się na dnie naczynia. Po 45 minutach przewróć karkówkę na drugą stronę i zbierz pozostały sos do osobnego naczynia. Dookoła mięsa rozsyp zamarynowane warzywa. Wstaw do piekarnika na kolejnych 45 minut, nadal polewając mięso sosem. Przed konsumpcją pokrój upieczoną karkówkę w plastry. Podawaj z porcją upieczonych warzyw.