Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka po meksykańsku to danie, któremu wyjątkowy smak i aromat nadaje ostra marynata. Wykorzystaj ją także do podkręcenia smaku warzyw!
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 90
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1182
Dziś do pracy.
Odsłon: 42
Gulasz z marchewką to pyszne danie jednogarnkowe na bazie czerwonego wina i b...
Odsłon: 745
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 90
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1182
Dziś do pracy.
Odsłon: 42
Gulasz z marchewką to pyszne danie jednogarnkowe na bazie czerwonego wina i b...
Odsłon: 745
Składniki
Połącz wszystkie składniki marynaty. Opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj je dokładnie mniej więcej połową marynaty, owiń folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki. Obierz warzywa korzeniowe i pokrój na mniejsze kawałki. Podgotuj przez kilka minut na parze. Umyj paprykę, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wymieszaj tak przygotowane warzywa z drugą częścią marynaty (możesz je dodatkowo posolić) i odstaw na około godzinę.
W międzyczasie obsmaż krótko karkówkę na niewielkiej ilości oleju – tak, by zarumieniła się z każdej ze stron.
Wyłóż dno dość dużego naczynia żaroodpornego folią aluminiową. Ułóż na niej karkówkę. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz, co pewien czas polewając sosem zbierającym się na dnie naczynia. Po 45 minutach przewróć karkówkę na drugą stronę i zbierz pozostały sos do osobnego naczynia. Dookoła mięsa rozsyp zamarynowane warzywa. Wstaw do piekarnika na kolejnych 45 minut, nadal polewając mięso sosem. Przed konsumpcją pokrój upieczoną karkówkę w plastry. Podawaj z porcją upieczonych warzyw.