Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka po meksykańsku to danie, któremu wyjątkowy smak i aromat nadaje ostra marynata. Wykorzystaj ją także do podkręcenia smaku warzyw!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7562
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 197
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2335
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 523
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7562
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 197
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2335
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 523
Składniki
Połącz wszystkie składniki marynaty. Opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj je dokładnie mniej więcej połową marynaty, owiń folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki. Obierz warzywa korzeniowe i pokrój na mniejsze kawałki. Podgotuj przez kilka minut na parze. Umyj paprykę, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wymieszaj tak przygotowane warzywa z drugą częścią marynaty (możesz je dodatkowo posolić) i odstaw na około godzinę.
W międzyczasie obsmaż krótko karkówkę na niewielkiej ilości oleju – tak, by zarumieniła się z każdej ze stron.
Wyłóż dno dość dużego naczynia żaroodpornego folią aluminiową. Ułóż na niej karkówkę. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz, co pewien czas polewając sosem zbierającym się na dnie naczynia. Po 45 minutach przewróć karkówkę na drugą stronę i zbierz pozostały sos do osobnego naczynia. Dookoła mięsa rozsyp zamarynowane warzywa. Wstaw do piekarnika na kolejnych 45 minut, nadal polewając mięso sosem. Przed konsumpcją pokrój upieczoną karkówkę w plastry. Podawaj z porcją upieczonych warzyw.