Karkówka po meksykańsku to danie, któremu wyjątkowy smak i aromat nadaje ostra marynata. Wykorzystaj ją także do podkręcenia smaku warzyw!
Karkówka po meksykańsku
Składniki
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- olej rzepakowy (do smażenia)
- sól (do smaku)
Marynata
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka utartych w moździerzu, suszonych papryczek chili
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki kolendry
- 1 łyżka posiekanych listków oregano
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
Składniki
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- olej rzepakowy (do smażenia)
- sól (do smaku)
Marynata
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka utartych w moździerzu, suszonych papryczek chili
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki kolendry
- 1 łyżka posiekanych listków oregano
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

Etapy przygotowania
Połącz wszystkie składniki marynaty. Opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj je dokładnie mniej więcej połową marynaty, owiń folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki. Obierz warzywa korzeniowe i pokrój na mniejsze kawałki. Podgotuj przez kilka minut na parze. Umyj paprykę, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wymieszaj tak przygotowane warzywa z drugą częścią marynaty (możesz je dodatkowo posolić) i odstaw na około godzinę.
W międzyczasie obsmaż krótko karkówkę na niewielkiej ilości oleju – tak, by zarumieniła się z każdej ze stron.
Wyłóż dno dość dużego naczynia żaroodpornego folią aluminiową. Ułóż na niej karkówkę. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz, co pewien czas polewając sosem zbierającym się na dnie naczynia. Po 45 minutach przewróć karkówkę na drugą stronę i zbierz pozostały sos do osobnego naczynia. Dookoła mięsa rozsyp zamarynowane warzywa. Wstaw do piekarnika na kolejnych 45 minut, nadal polewając mięso sosem. Przed konsumpcją pokrój upieczoną karkówkę w plastry. Podawaj z porcją upieczonych warzyw.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 138
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 138



Składniki
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- olej rzepakowy (do smażenia)
- sól (do smaku)
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka utartych w moździerzu, suszonych papryczek chili
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki kolendry
- 1 łyżka posiekanych listków oregano
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
Połącz wszystkie składniki marynaty. Opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj je dokładnie mniej więcej połową marynaty, owiń folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki. Obierz warzywa korzeniowe i pokrój na mniejsze kawałki. Podgotuj przez kilka minut na parze. Umyj paprykę, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wymieszaj tak przygotowane warzywa z drugą częścią marynaty (możesz je dodatkowo posolić) i odstaw na około godzinę.
W międzyczasie obsmaż krótko karkówkę na niewielkiej ilości oleju – tak, by zarumieniła się z każdej ze stron.
Wyłóż dno dość dużego naczynia żaroodpornego folią aluminiową. Ułóż na niej karkówkę. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz, co pewien czas polewając sosem zbierającym się na dnie naczynia. Po 45 minutach przewróć karkówkę na drugą stronę i zbierz pozostały sos do osobnego naczynia. Dookoła mięsa rozsyp zamarynowane warzywa. Wstaw do piekarnika na kolejnych 45 minut, nadal polewając mięso sosem. Przed konsumpcją pokrój upieczoną karkówkę w plastry. Podawaj z porcją upieczonych warzyw.
Pyszotka:)
Pyszne danie :)
Pysznie przygotowane mięsko, kusi smakiem nie mówiąc o wyglądzie. Pychotka.;)