Karkówka wieprzowa i kiszona kapusta to idealny duet na bogaty, pożywny obiad. Dużym udogodnieniem jest to, że całość pieczenie się w jednym naczyniu. Potrawa podana na drewnianym półmisku wygląda bardzo imponująco, więc z powodzeniem zagości na świątecznym stole lub podczas uroczystości rodzinnych. Sukces smaku karkówki gwarantuje sok z kapusty i aromatyczna marynata. Dzięki czemu mięso jest soczyste, miękkie i rozpływa się w ustach.
Karkówka w kapuście kiszonej
Składniki
- 1,5 kg karkówki
- 1 duża cebula
- po 1 żółtej, zielonej i czerwonej papryce
- 500 g kapusty kiszonej z marchewką
- natka pietruszki do dekoracji
Marynata do mięsa
- 80 ml sosu sojowego
- 80 g brązowego cukru lub miodu
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka startego imbiru świeżego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
Składniki
- 1,5 kg karkówki
- 1 duża cebula
- po 1 żółtej, zielonej i czerwonej papryce
- 500 g kapusty kiszonej z marchewką
- natka pietruszki do dekoracji
Marynata do mięsa
- 80 ml sosu sojowego
- 80 g brązowego cukru lub miodu
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka startego imbiru świeżego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy

Etapy przygotowania
Umyj dokładnie karkówkę, osusz i ponacinaj w plastry, jednak uważaj, by nie przeciąć mięsa do końca. Umieść w misce lub głębokim naczyniu. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie natrzyj mięso (także przestrzenie pomiędzy plastrami). Pokrój w paski oczyszczone papryki oraz obraną cebulę. Wkładaj warzywa w nacięte przestrzenie karkówki tak, aby dobierać kolory papryk naprzemiennie. Zawiń mięso folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Przepłucz kapustę i pokrój. Na dno dużego naczynia żaroodpornego lub brytfanki ułóż kapustę, a na nią nafaszerowaną papryką i cebulą karkówkę. Naczynie przykryj pokrywą. Jeśli nie masz foremki z przykryciem, umieść kapustę i karkówkę w rękawie do pieczenia, a następnie w blaszce. Ważne, aby danie nie piekło się w otwartej foremce. Wstaw brytfankę do pieca nagrzanego do 190°C i piecz ok. 1,5 godziny. Po wyjęciu dania, wyłóż kapustę na półmisek, a na tym ułóż karkówkę. Podawaj z puree ziemniaczanym, frytkami lub kaszą.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
Odsłon: 1030
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 7607
Ostatnio komentowane przepisy

Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
Odsłon: 1030
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 7607



Składniki
- 1,5 kg karkówki
- 1 duża cebula
- po 1 żółtej, zielonej i czerwonej papryce
- 500 g kapusty kiszonej z marchewką
- natka pietruszki do dekoracji
- 80 ml sosu sojowego
- 80 g brązowego cukru lub miodu
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka startego imbiru świeżego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
Umyj dokładnie karkówkę, osusz i ponacinaj w plastry, jednak uważaj, by nie przeciąć mięsa do końca. Umieść w misce lub głębokim naczyniu. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie natrzyj mięso (także przestrzenie pomiędzy plastrami). Pokrój w paski oczyszczone papryki oraz obraną cebulę. Wkładaj warzywa w nacięte przestrzenie karkówki tak, aby dobierać kolory papryk naprzemiennie. Zawiń mięso folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Przepłucz kapustę i pokrój. Na dno dużego naczynia żaroodpornego lub brytfanki ułóż kapustę, a na nią nafaszerowaną papryką i cebulą karkówkę. Naczynie przykryj pokrywą. Jeśli nie masz foremki z przykryciem, umieść kapustę i karkówkę w rękawie do pieczenia, a następnie w blaszce. Ważne, aby danie nie piekło się w otwartej foremce. Wstaw brytfankę do pieca nagrzanego do 190°C i piecz ok. 1,5 godziny. Po wyjęciu dania, wyłóż kapustę na półmisek, a na tym ułóż karkówkę. Podawaj z puree ziemniaczanym, frytkami lub kaszą.
Pyszotka:)
Pyszne danie :)
Smakowite danie, pyszności kuszące smakiem i wyglądem.;)
Pyszne mięsko 🙂