Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka wieprzowa i kiszona kapusta to idealny duet na bogaty, pożywny obiad. Dużym udogodnieniem jest to, że całość pieczenie się w jednym naczyniu. Potrawa podana na drewnianym półmisku wygląda bardzo imponująco, więc z powodzeniem zagości na świątecznym stole lub podczas uroczystości rodzinnych. Sukces smaku karkówki gwarantuje sok z kapusty i aromatyczna marynata. Dzięki czemu mięso jest soczyste, miękkie i rozpływa się w ustach.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8165
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1175
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9934
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4549
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 580
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8165
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1175
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9934
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4549
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 580
Składniki
Umyj dokładnie karkówkę, osusz i ponacinaj w plastry, jednak uważaj, by nie przeciąć mięsa do końca. Umieść w misce lub głębokim naczyniu. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie natrzyj mięso (także przestrzenie pomiędzy plastrami). Pokrój w paski oczyszczone papryki oraz obraną cebulę. Wkładaj warzywa w nacięte przestrzenie karkówki tak, aby dobierać kolory papryk naprzemiennie. Zawiń mięso folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Przepłucz kapustę i pokrój. Na dno dużego naczynia żaroodpornego lub brytfanki ułóż kapustę, a na nią nafaszerowaną papryką i cebulą karkówkę. Naczynie przykryj pokrywą. Jeśli nie masz foremki z przykryciem, umieść kapustę i karkówkę w rękawie do pieczenia, a następnie w blaszce. Ważne, aby danie nie piekło się w otwartej foremce. Wstaw brytfankę do pieca nagrzanego do 190°C i piecz ok. 1,5 godziny. Po wyjęciu dania, wyłóż kapustę na półmisek, a na tym ułóż karkówkę. Podawaj z puree ziemniaczanym, frytkami lub kaszą.