Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka wieprzowa i kiszona kapusta to idealny duet na bogaty, pożywny obiad. Dużym udogodnieniem jest to, że całość pieczenie się w jednym naczyniu. Potrawa podana na drewnianym półmisku wygląda bardzo imponująco, więc z powodzeniem zagości na świątecznym stole lub podczas uroczystości rodzinnych. Sukces smaku karkówki gwarantuje sok z kapusty i aromatyczna marynata. Dzięki czemu mięso jest soczyste, miękkie i rozpływa się w ustach.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37356
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37356
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Umyj dokładnie karkówkę, osusz i ponacinaj w plastry, jednak uważaj, by nie przeciąć mięsa do końca. Umieść w misce lub głębokim naczyniu. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie natrzyj mięso (także przestrzenie pomiędzy plastrami). Pokrój w paski oczyszczone papryki oraz obraną cebulę. Wkładaj warzywa w nacięte przestrzenie karkówki tak, aby dobierać kolory papryk naprzemiennie. Zawiń mięso folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Przepłucz kapustę i pokrój. Na dno dużego naczynia żaroodpornego lub brytfanki ułóż kapustę, a na nią nafaszerowaną papryką i cebulą karkówkę. Naczynie przykryj pokrywą. Jeśli nie masz foremki z przykryciem, umieść kapustę i karkówkę w rękawie do pieczenia, a następnie w blaszce. Ważne, aby danie nie piekło się w otwartej foremce. Wstaw brytfankę do pieca nagrzanego do 190°C i piecz ok. 1,5 godziny. Po wyjęciu dania, wyłóż kapustę na półmisek, a na tym ułóż karkówkę. Podawaj z puree ziemniaczanym, frytkami lub kaszą.