Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka z grilla? Rewelacja w majowe weekendy ...a co jak pogoda się nie udała i grilla nie było? Zawsze można podać karkówkę w sosie własnym na pysznym placku ziemniaczanym.
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4352
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 63
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4352
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 63
Składniki
W brytfance musimy rozgrzać łyżkę lub dwie oleju. Cebule siekamy w piórka a karkówkę kroimy w wygodną kostkę lub nie za grube plastry. Obsmażamy wszystko na rozgrzanym mocno oleju. Cebula i mięso musi się mocno zrumienić. Mięso powinno nawet lekko przypalić aby kolor sosu był ciemny. Smażymy cebulę i mięso często mieszając wszystko drewnianą łyżką.
Po uzyskaniu odpowiedniego koloru zalewamy mięso około 600ml wody. Wrzucamy do brytfanki kilka ziarenek ziela angielskiego i listków laurowych. Dusimy mięso do miękkości około 40 minut doprawiając zagęszczający się powoli sos startym czosnkiem, solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Gdy mięso będzie mięciutkie zagęszczamy sos łyżką mąki pszennej. Można zamiast mąki rozetrzeć przez sitko uduszoną cebulę albo wymoczyć w sosie piętkę chleba. Jest kilka szkół zagęszczania sosów możecie wybierać przebierać. Tak przygotowaną karkówkę w sosie własnym podać możemy na kilka sposobów. Wybraliśmy placki ziemniaczane na które przepis znajdziecie na blogu i pierwszą wiosenną sałatę z sosem koperkowym. Przepis na placki ziemniaczane z cukinią w linku pod wpisem.