Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna propozycja na zaskakujący obiad dla całej rodziny. Nadmiar karkówki możesz wykorzystać jako domowa wędlina i używać ją do kanapek.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 351
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 47
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 371
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 811
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 351
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 47
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 371
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 811
Składniki
Karkówkę ponacinaj w harmonijkę, uważając, by nie przeciąć mięso na wylot. Zmieszaj sól, pieprz, majeranek, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Natrzyj mięso powstałą marynatą tak, aby dokładnie pokryć przyprawami wszystkie przestrzenie. Zawiń karkówkę w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
W międzyczasie pokrój pomidora w cienkie, równe plasterki. Wyjmij mięso z lodówki. W nacięcia włóż po jednym plasterku pomidora i plasterku wędzonego boczku. Karkówkę włóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanny z nieprzywierającą powłoką. Nie dolewaj tłuszczu do foremki, ponieważ mięso jest już wystarczająco tłuste. Możesz podlać mięso 100 ml wody lub czerwonego wina. Obłóż mięso pokrojoną w piórka cebulą oraz dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zamknij naczynie żaroodporne lub przykryj brytfankę folią aluminiową błyszczącą warstwą do środka.
Wstaw karkówkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 1-1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię lub szklaną pokrywę, aby mięso się lekko przyrumieniło.
Po wyjęciu z pieca nie krój mięsa od razu. Odczekaj 10 minut i dopiero wtedy podawaj karkówkę. Dzięki temu będzie bardziej soczysta i miękka. Podawaj z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.