Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i aromatyczny karp na niebiesko z zóltymi burakami i ziemniakami z maslem chrzanowym. Doskonale danie nie tylko na wigilijny stól. Buraki mozna oczywiscie zastapic klasycznymi, czerwonymi, zólte wybralam ze wzgledu na kompozycje kolorystyczna, poza tym sa troche lagodniejsze w smaku i w ten sposób harmonizuja chyba lepiej z karpiem.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 145
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1027
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1179
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12009
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 145
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1027
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1179
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12009
Składniki
Najpierw przygotowujemy aromatyczny wywar. Obrac brukiew i cebule i pokroic w kostke lub pierscienie. Do duzego garnka wlac wode, dodać brukiew, ocet jablkowy, przyprawy i doprowadzic wywar do wrzenia. Gotowac przez ok. 10 minut, nastepnie zmniejszyc ogien i wlozyc do wywaru kawalki karpia. Ryba musi naciagnac na wolnym ogniu przez 15 minut w goracym bulionie, nie mozna jednak dopuscic do zagotowania, temperatura musi wynosic ponizej 70° C.
Oczyscic buraki i piec w piekarniku (200° C) przez 30 - 45 min w zaleznosci od ich wielkosci. W tym czasie przygotowac dressing. Pokroic bardzo drobno cebule, szczypiorek, kapuste i posiekać nasiona dyni. Nastepnie wlozyc je do zakrecanego sloika razem z olejem, octem, musztarda, sola i pieprzem. Szczelnie zakrecic sloik i mocno nim wstrzasac, az wszystko sie dobrze wymiesza. Wyjac buraki z piekarnika, obrac i pokroic na kawalki. Polac dressingiem i odstawic , aby naciagnely.
W miedzyczasie ugotowac ziemniaki. Zrumienic maslo na patelni i dodac swiezo utarty chrzan. Wlozyc ugotowane ziemniaki do miseczki i polac je maslem chrzanowym Ulozyc jeszcze ciepłego karpia na burakach i podac z ziemniakami.