Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i aromatyczny karp na niebiesko z zóltymi burakami i ziemniakami z maslem chrzanowym. Doskonale danie nie tylko na wigilijny stól. Buraki mozna oczywiscie zastapic klasycznymi, czerwonymi, zólte wybralam ze wzgledu na kompozycje kolorystyczna, poza tym sa troche lagodniejsze w smaku i w ten sposób harmonizuja chyba lepiej z karpiem.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39801
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 413
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 190
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 379
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9283
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39801
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 413
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 190
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 379
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9283
Składniki
Najpierw przygotowujemy aromatyczny wywar. Obrac brukiew i cebule i pokroic w kostke lub pierscienie. Do duzego garnka wlac wode, dodać brukiew, ocet jablkowy, przyprawy i doprowadzic wywar do wrzenia. Gotowac przez ok. 10 minut, nastepnie zmniejszyc ogien i wlozyc do wywaru kawalki karpia. Ryba musi naciagnac na wolnym ogniu przez 15 minut w goracym bulionie, nie mozna jednak dopuscic do zagotowania, temperatura musi wynosic ponizej 70° C.
Oczyscic buraki i piec w piekarniku (200° C) przez 30 - 45 min w zaleznosci od ich wielkosci. W tym czasie przygotowac dressing. Pokroic bardzo drobno cebule, szczypiorek, kapuste i posiekać nasiona dyni. Nastepnie wlozyc je do zakrecanego sloika razem z olejem, octem, musztarda, sola i pieprzem. Szczelnie zakrecic sloik i mocno nim wstrzasac, az wszystko sie dobrze wymiesza. Wyjac buraki z piekarnika, obrac i pokroic na kawalki. Polac dressingiem i odstawic , aby naciagnely.
W miedzyczasie ugotowac ziemniaki. Zrumienic maslo na patelni i dodac swiezo utarty chrzan. Wlozyc ugotowane ziemniaki do miseczki i polac je maslem chrzanowym Ulozyc jeszcze ciepłego karpia na burakach i podac z ziemniakami.