Pieczony karp to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. To często serwowana potrawa na Boże Narodzenie, choć z powodzeniem sprawdzi się także podczas innych uroczystych okazji. Ten przepis to nieco bardziej wykwintna wersja – aromatyczna, pełna smaku i niebanalna, bo faszerowana kaszą gryczaną z dodatkiem grzybów i śmietany.
Karp doskonale chłonie aromaty farszu – a kasza gryczana z podsmażoną cebulą i grzybami nadaje mu głębi i nuty leśne. Choć przepis może wyglądać na skomplikowany, przygotowanie takiego karpia jest naprawdę proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy odrobina czasu, dobrej jakości składniki i piekarnik – reszta zrobi się praktycznie sama.
Cały karp pieczony w piekarniku
Składniki
- około 2 kg sprawionego karpia
- 150 g kaszy gryczanej
- 150 ml śmietany 30%
- 50 g podgrzybków lub innych ulubionych grzybów
- 1 cebula
- 2 żółtka
- 30 g masła
- odrobina soku z cytryny
- świeża natka pietruszki
- sól i biały pieprz
- odrobina tłuszczu do smażenia
Składniki
- około 2 kg sprawionego karpia
- 150 g kaszy gryczanej
- 150 ml śmietany 30%
- 50 g podgrzybków lub innych ulubionych grzybów
- 1 cebula
- 2 żółtka
- 30 g masła
- odrobina soku z cytryny
- świeża natka pietruszki
- sól i biały pieprz
- odrobina tłuszczu do smażenia
Etapy przygotowania
Suszone grzyby opłucz i zalej ciepłą wodą. Odstaw tak na około godzinę. Przelej do rondelka albo małego garnka, zagotuj. Następnie pozostaw do ostudzenia i posiekaj na drobniejsze części.
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj grzyby i podsmaż całość krótko.
Masło roztop i odstaw.
Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do miski. Dołóż cebulę z grzybami, a także żółtka. Całą masę posól, popieprz i dokładnie wymieszaj.
Teraz przygotuj karpia. Powinien być umyty, osuszony i mieć nacięcie wzdłuż brzucha aż do podstawy głowy. Z każdej strony posól go i popieprz, a następnie skrop sokiem z cytryny.
Napełnij karpia przygotowanym farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym albo głębokiej blaszce. Polej stopionym masłem.
Piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Przed końcem podlej go śmietanką.
Podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki.
Cały karp pieczony w piekarniku – tajniki przygotowania dania
Na początek wybierz dobrej jakości rybę – najlepiej świeżego, polskiego karpia, sprawionego i oczyszczonego. Powinien mieć usunięte wnętrzności i łuski, a także dokładnie wypłukany brzuch. Dobrze, by miał około 2 kg – taka wielkość idealnie sprawdzi się do pieczenia i łatwo da się go równomiernie nadziać farszem.
Karp przed nadziewaniem powinien być osuszony papierowym ręcznikiem i dokładnie nacięty – najlepiej wzdłuż brzucha, od podstawy głowy po ogon. Natarcie solą, pieprzem i sokiem z cytryny nie tylko poprawi smak, ale też zneutralizuje charakterystyczny zapach ryby.
Do farszu, którego wykorzystasz do karpia pieczonego w piekarniku w całości, warto użyć kaszy gryczanej palonej – jej intensywny, orzechowy aromat świetnie kontrastuje z delikatnym mięsem karpia. Ugotuj ją na sypko – nie może być rozgotowana, ponieważ po połączeniu z wilgotnymi składnikami powinna zachować strukturę.
Jeśli używasz suszonych grzybów (np. podgrzybków lub borowików), pamiętaj, aby je dobrze wypłukać i namoczyć w ciepłej wodzie na co najmniej godzinę. Woda, w której się moczyły, świetnie nadaje się do późniejszego podlewania innych dań – ale do tego przepisu grzyby najlepiej po prostu posiekać i podsmażyć z cebulką.
Dodatek żółtek do farszu jest kluczowy – wiążą masę i nadają jej kremowej konsystencji po upieczeniu. Dobrze też doprawić farsz do smaku jeszcze przed nałożeniem go do ryby – zbyt mała ilość soli i pieprzu może sprawić, że całość wyjdzie mdła.
Karpia w całości należy piec w temperaturze 180°C przez około godzinę. Aby mięso było soczyste, warto przed pieczeniem polać rybę stopionym masłem, a pod koniec pieczenia – śmietanką. Ten prosty zabieg sprawi, że skórka będzie delikatnie chrupiąca, a wnętrze ryby nawilżone i aromatyczne.
Nie przykrywaj karpia folią ani pokrywką – dzięki temu wierzch się ładnie zarumieni. Jeśli jednak zauważysz, że cały karp pieczony w piekarniku szybko się przypieka, możesz pod koniec pieczenia przykryć go na kilka minut kawałkiem papieru do pieczenia.
Karp pieczony w piekarniku w całości – z czym podawać danie?
Cały karp pieczony w piekarniku to danie efektowne, aromatyczne i sycące, które samo w sobie może stanowić centralny punkt uroczystego posiłku. Aby jednak w pełni wydobyć jego walory smakowe i zrównoważyć intensywność rybiego mięsa, warto zadbać o odpowiednie dodatki.
Najczęstszym wyborem jest karp pieczony w piekarniku z ziemniakami. Te mogą być gotowane, tłuczone z masłem i koperkiem, pieczone z ziołami lub podane w formie delikatnych purée. To uniwersalny dodatek, który nie dominuje smakiem, a przy tym świetnie chłonie aromaty ryby oraz farszu, jeśli karp jest nadziewany. Alternatywą dla ziemniaków mogą być domowe kluski śląskie, kopytka lub kluski z masłem i bułką tartą – szczególnie jeśli karpia serwujemy jako danie główne na świąteczny obiad.
Karp pieczony w piekarniku z warzywami to także ciekawy wybór. Marchew z groszkiem, karmelizowana cebula, buraczki na ciepło czy warzywa korzeniowe z piekarnika to doskonałe dopełnienie dania. Do ryby pasują też lekkie, odświeżające surówki – np. z kiszonej kapusty, selera z jabłkiem, czy klasyczna mizeria w wersji zimowej, z dodatkiem koperku i cytryny.
Jeśli chcesz dodać daniu więcej wyrazistości, podaj karpia z lekkim sosem – np. koperkowym, chrzanowym, cytrynowym lub musztardowo-śmietanowym. W wersji świątecznej dobrze sprawdzi się też domowy sos grzybowy. Nie zapomnij o świeżych ziołach – pietruszka, koperek, tymianek czy rozmaryn dodadzą rybie aromatu i świeżości.
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 856
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2732
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3175
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 856
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2732
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3175
Składniki
- około 2 kg sprawionego karpia
- 150 g kaszy gryczanej
- 150 ml śmietany 30%
- 50 g podgrzybków lub innych ulubionych grzybów
- 1 cebula
- 2 żółtka
- 30 g masła
- odrobina soku z cytryny
- świeża natka pietruszki
- sól i biały pieprz
- odrobina tłuszczu do smażenia
Suszone grzyby opłucz i zalej ciepłą wodą. Odstaw tak na około godzinę. Przelej do rondelka albo małego garnka, zagotuj. Następnie pozostaw do ostudzenia i posiekaj na drobniejsze części.
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj grzyby i podsmaż całość krótko.
Masło roztop i odstaw.
Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do miski. Dołóż cebulę z grzybami, a także żółtka. Całą masę posól, popieprz i dokładnie wymieszaj.
Teraz przygotuj karpia. Powinien być umyty, osuszony i mieć nacięcie wzdłuż brzucha aż do podstawy głowy. Z każdej strony posól go i popieprz, a następnie skrop sokiem z cytryny.
Napełnij karpia przygotowanym farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym albo głębokiej blaszce. Polej stopionym masłem.
Piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Przed końcem podlej go śmietanką.
Podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki.
Wasze zdjęcia do przepisu
Bardzo smakowity karp, pysznie przygotowany.;)