Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wielu osób karp to obowiązkowa ryba na świątecznym stole. Niestety, smażenie karpia w wigilię może być kłopotliwe i pracochłonne. Lepszym rozwiązaniem będzie karp pieczony w piekarniku w całości. Smakuje doskonale, a roboty jest z nim o wiele mniej.
...ale pyszny.
Odsłon: 680
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 609
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 334
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 132
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5110
...ale pyszny.
Odsłon: 680
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 609
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 334
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 132
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5110
Składniki
Suszone grzyby opłucz i zalej ciepłą wodą. Odstaw tak na około godzinę. Przelej do rondelka albo małego garnka, zagotuj. Następnie pozostaw do ostudzenia i posiekaj na drobniejsze części. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj grzyby i podsmaż całość krótko. Masło roztop i odstaw. Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do miski. Dołóż cebulę z grzybami, a także żółtka. Całą masę posól, popieprz i dokładnie wymieszaj.
Teraz przygotuj karpia. Powinien być umyty, osuszony i mieć nacięcie wzdłuż brzucha aż do podstawy głowy. Z każdej strony posól go i popieprz, a następnie skrop sokiem z cytryny. Napełnij karpia przygotowanym farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym albo głębokiej blaszce. Polej stopionym masłem.
Piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Przed końcem podlej go śmietanką. Podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki.