Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Cały karp pieczony w piekarniku
  • Dania główne
  • Przepis na

Cały karp pieczony w piekarniku

14.07.2025 Odsłon: 5248
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Pieczony karp to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. To często serwowana potrawa na Boże Narodzenie, choć z powodzeniem sprawdzi się także podczas innych uroczystych okazji. Ten przepis to nieco bardziej wykwintna wersja – aromatyczna, pełna smaku i niebanalna, bo faszerowana kaszą gryczaną z dodatkiem grzybów i śmietany. 

Karp doskonale chłonie aromaty farszu – a kasza gryczana z podsmażoną cebulą i grzybami nadaje mu głębi i nuty leśne. Choć przepis może wyglądać na skomplikowany, przygotowanie takiego karpia jest naprawdę proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy odrobina czasu, dobrej jakości składniki i piekarnik – reszta zrobi się praktycznie sama. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Cały karp pieczony w piekarniku – tajniki przygotowania dania 

Na początek wybierz dobrej jakości rybę – najlepiej świeżego, polskiego karpia, sprawionego i oczyszczonego. Powinien mieć usunięte wnętrzności i łuski, a także dokładnie wypłukany brzuch. Dobrze, by miał około 2 kg – taka wielkość idealnie sprawdzi się do pieczenia i łatwo da się go równomiernie nadziać farszem. 

Karp przed nadziewaniem powinien być osuszony papierowym ręcznikiem i dokładnie nacięty – najlepiej wzdłuż brzucha, od podstawy głowy po ogon. Natarcie solą, pieprzem i sokiem z cytryny nie tylko poprawi smak, ale też zneutralizuje charakterystyczny zapach ryby. 

Do farszu, którego wykorzystasz do karpia pieczonego w piekarniku w całości, warto użyć kaszy gryczanej palonej – jej intensywny, orzechowy aromat świetnie kontrastuje z delikatnym mięsem karpia. Ugotuj ją na sypko – nie może być rozgotowana, ponieważ po połączeniu z wilgotnymi składnikami powinna zachować strukturę. 

Jeśli używasz suszonych grzybów (np. podgrzybków lub borowików), pamiętaj, aby je dobrze wypłukać i namoczyć w ciepłej wodzie na co najmniej godzinę. Woda, w której się moczyły, świetnie nadaje się do późniejszego podlewania innych dań – ale do tego przepisu grzyby najlepiej po prostu posiekać i podsmażyć z cebulką. 

Dodatek żółtek do farszu jest kluczowy – wiążą masę i nadają jej kremowej konsystencji po upieczeniu. Dobrze też doprawić farsz do smaku jeszcze przed nałożeniem go do ryby – zbyt mała ilość soli i pieprzu może sprawić, że całość wyjdzie mdła. 

Karpia w całości należy piec w temperaturze 180°C przez około godzinę. Aby mięso było soczyste, warto przed pieczeniem polać rybę stopionym masłem, a pod koniec pieczenia – śmietanką. Ten prosty zabieg sprawi, że skórka będzie delikatnie chrupiąca, a wnętrze ryby nawilżone i aromatyczne. 

Nie przykrywaj karpia folią ani pokrywką – dzięki temu wierzch się ładnie zarumieni. Jeśli jednak zauważysz, że cały karp pieczony w piekarniku szybko się przypieka, możesz pod koniec pieczenia przykryć go na kilka minut kawałkiem papieru do pieczenia. 

Karp pieczony w piekarniku w całości – z czym podawać danie? 

Cały karp pieczony w piekarniku to danie efektowne, aromatyczne i sycące, które samo w sobie może stanowić centralny punkt uroczystego posiłku. Aby jednak w pełni wydobyć jego walory smakowe i zrównoważyć intensywność rybiego mięsa, warto zadbać o odpowiednie dodatki.  

Najczęstszym wyborem jest karp pieczony w piekarniku z ziemniakami. Te mogą być gotowane, tłuczone z masłem i koperkiem, pieczone z ziołami lub podane w formie delikatnych purée. To uniwersalny dodatek, który nie dominuje smakiem, a przy tym świetnie chłonie aromaty ryby oraz farszu, jeśli karp jest nadziewany. Alternatywą dla ziemniaków mogą być domowe kluski śląskie, kopytka lub kluski z masłem i bułką tartą – szczególnie jeśli karpia serwujemy jako danie główne na świąteczny obiad.  

Karp pieczony w piekarniku z warzywami to także ciekawy wybór. Marchew z groszkiem, karmelizowana cebula, buraczki na ciepło czy warzywa korzeniowe z piekarnika to doskonałe dopełnienie dania. Do ryby pasują też lekkie, odświeżające surówki – np. z kiszonej kapusty, selera z jabłkiem, czy klasyczna mizeria w wersji zimowej, z dodatkiem koperku i cytryny. 

Jeśli chcesz dodać daniu więcej wyrazistości, podaj karpia z lekkim sosem – np. koperkowym, chrzanowym, cytrynowym lub musztardowo-śmietanowym. W wersji świątecznej dobrze sprawdzi się też domowy sos grzybowy. Nie zapomnij o świeżych ziołach – pietruszka, koperek, tymianek czy rozmaryn dodadzą rybie aromatu i świeżości. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3711

do 30 min 30 min
24
wałek
wałek
Dania główne

Wigilijna kapusta z łazankami

Dania główne Wigilijna kapusta z łazankami

Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 2035

do 30 min 30 min
13
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2516

do 30 min 30 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5438

do 60 min 60 min
6
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1397

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5481

do 60 min 60 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3711

do 30 min 30 min
24
wałek
wałek
Dania główne

Wigilijna kapusta z łazankami

Dania główne Wigilijna kapusta z łazankami

Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 2035

do 30 min 30 min
13
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2516

do 30 min 30 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5438

do 60 min 60 min
6
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1397

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5481

do 60 min 60 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Cały karp pieczony w piekarniku
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • około 2 kg sprawionego karpia
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 150 ml śmietany 30%
  • 50 g podgrzybków lub innych ulubionych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 żółtka
  • 30 g masła
  • odrobina soku z cytryny
  • świeża natka pietruszki
  • sól i biały pieprz
  • odrobina tłuszczu do smażenia
Sposób przygotowania:
1

Suszone grzyby opłucz i zalej ciepłą wodą. Odstaw tak na około godzinę. Przelej do rondelka albo małego garnka, zagotuj. Następnie pozostaw do ostudzenia i posiekaj na drobniejsze części.

2

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3

Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na patelni z odrobiną tłuszczu. Dodaj grzyby i podsmaż całość krótko.

4

Masło roztop i odstaw.

5

Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do miski. Dołóż cebulę z grzybami, a także żółtka. Całą masę posól, popieprz i dokładnie wymieszaj.

6

Teraz przygotuj karpia. Powinien być umyty, osuszony i mieć nacięcie wzdłuż brzucha aż do podstawy głowy. Z każdej strony posól go i popieprz, a następnie skrop sokiem z cytryny.

7

Napełnij karpia przygotowanym farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym albo głębokiej blaszce. Polej stopionym masłem.

8

Piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Przed końcem podlej go śmietanką.

9

Podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki