Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp zapiekany w śmietanie z cebulą

Karp zapiekany w śmietanie z cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 947 Ocena: 17762

Dodano:

Odsłon: 2874

Lubię karpia i zawsze szukam nowych przepisów na niego. Tym razem proponuję w śmietanie z cebulką. Dla mnie smaczne połączenie.

Składniki

  • 2 kg karpia
  • sól
  • mąka
  • masło klarowane
  • 1 duża cebula
  • śmietanka 30 %
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karp zapiekany w śmietanie z cebulą

Przygotowanie

  1. Sprawiłem karpia, pokroiłem na dzwonki. Posoliłem, obłożyłem pokrojoną cebulą. Odstawiłem na 3 godziny.

    Wyjąłem, obsmażyłem obtoczone w mące, usmażyłem w naczyniu żaroodpornym z obu stron na mocno rozgrzanym klarowanym maśle.

    Przełożyłem do naczynia żaroodpornego, posypałem posypałem pokrojona w piórka cebulą, zalałem słodką śmietaną.
    Przykryłem, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym wcześniej ( 180 – 200 stopni C ). Przez 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń