Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp zapiekany z pieczarkami

Przepis dnia 2016-12-18
Karp zapiekany z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1047

Dodano:

Odsłon: 15654

Mega pyszne, proste danie, które można przygotować wcześniej, a przed podaniem zapiec 15 minut. Pychaa!

Składniki

  • 1,5 kg sprawionego karpia (bez głów i ogonów)
  • sok z 1 cytryny
  • pieprz, sól
  • 250 g pieczarek
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki oleju
  • cebula (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Uwaga! Zanim pokroimy rybę możemy obłożyć ją plasterkami świeżej cebuli i wstawić na noc do lodówki - wówczas pozbędziemy się lekko mulistego smaku.

  2. Rybę kroimy na 8 kawałków. Jeśli to możliwe usuwamy większe ości. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki.

  3. Pieczarki oczyszczamy, podsmażamy na jednej łyżce masła. Oprószamy solą i pieprzem. Ściągamy z patelni.

  4. Rybę osuszamy - ściągamy cebulę - jeśli obkładaliśmy rybę. Każdy kawałek zanurzamy w rozmąconych jajkach oraz mące wymieszanej z papryką i smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.

    Przed podaniem układamy rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy obsmażone pieczarki, obkładamy wiórkami zimnego masła i zapiekamy 15 min w temp. 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń