Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartacze, cepeliny, mama robiła najlepsze nazywane bombami, zawsze były z grzybami, pamiętam nawet bez nadzienia, kraszone stopioną słoniną ze skwarkami. Robię je czasami i przenoszę się w świat z dzieciństwa:)
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 92
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1188
Dziś do pracy.
Odsłon: 45
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 92
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1188
Dziś do pracy.
Odsłon: 45
Składniki
1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odsączyć przez gazę na sitku, dobrze odcisnąć, soku nie wylewać. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać z odciśniętymi ziemniakami, dodać krochmal, który został na dnie soku oraz mąkę ziemniaczaną lekko posolić i wyrobić gładkie ciasto. 2. Mrożone grzyby ugotować, odcedzić, zmielić w maszynce na grubym sitku, dodać posiekaną drobno i zeszkloną cebulę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. 3. Masę ziemniaczaną podzielić na równe części, formować kartacze jak dłoń, nakładać grzyby, zlepiać owalne kluski. Gotować w lekko osolonej wodzie, kilka minut gdy wypłyną i zrobią się pulchne. Polać stopionym boczkiem z cebulką.