Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Najlepiej użyć mączystych ziemniaków. Kartacze czyli kluski ziemniaczane z mięsnym nadzieniem są bardzo sycące i bardzo smaczne.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242915
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 488
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242915
Składniki
Mięso mielone z indyka wymieszać z przyprawą staropolską, majerankiem, kaszą manną. Dodać trochę ciepłej wody żeby mięso dobrze się wyrobiło i było luźne. Ugotowane ziemniaki przecisąć przez praskę, albo zetrzeć na tarce na małych oczkach. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Umieścić na sicie i dobrze odcisnąć, albo użyć gazy. Powstałą wodę delikatnie wylać a skrobię z dna przełożyć do ziemniaków. W miseczce wymieszać gotowane ziemniaki z surowymi z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Wyrobić razem. Uformować wałek. Podzielić nożem na części ( u mnie było 11 części ) i w rękach formować kule. Rozpłaszczać na dłoni. Nakładać mięso i zalepiać. Nadawać kształt cygara. Włożyć do garnka, do gotującej się z liśćmi laurowymi osolonej wody. Delikatnie pomieszać żeby nie przywarły do dna. Gotować ok 20 minut na wolnym ogniu. Wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć na patelnię. Wcześniej na patelni usmażyć boczek. W czasie smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Cebula powinna być zeszklona. Kartacze okraszone boczkiem i cebulką jeszcze na koniec delikatnie oprószyć pieprzem młotkowanym z kolendrą. Smacznego.