Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Najlepiej użyć mączystych ziemniaków. Kartacze czyli kluski ziemniaczane z mięsnym nadzieniem są bardzo sycące i bardzo smaczne.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1840
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4702
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1840
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4702
Składniki
Mięso mielone z indyka wymieszać z przyprawą staropolską, majerankiem, kaszą manną. Dodać trochę ciepłej wody żeby mięso dobrze się wyrobiło i było luźne. Ugotowane ziemniaki przecisąć przez praskę, albo zetrzeć na tarce na małych oczkach. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Umieścić na sicie i dobrze odcisnąć, albo użyć gazy. Powstałą wodę delikatnie wylać a skrobię z dna przełożyć do ziemniaków. W miseczce wymieszać gotowane ziemniaki z surowymi z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Wyrobić razem. Uformować wałek. Podzielić nożem na części ( u mnie było 11 części ) i w rękach formować kule. Rozpłaszczać na dłoni. Nakładać mięso i zalepiać. Nadawać kształt cygara. Włożyć do garnka, do gotującej się z liśćmi laurowymi osolonej wody. Delikatnie pomieszać żeby nie przywarły do dna. Gotować ok 20 minut na wolnym ogniu. Wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć na patelnię. Wcześniej na patelni usmażyć boczek. W czasie smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Cebula powinna być zeszklona. Kartacze okraszone boczkiem i cebulką jeszcze na koniec delikatnie oprószyć pieprzem młotkowanym z kolendrą. Smacznego.