Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartacze to nic innego jak kluski z masy ziemniaczanej mieszanej (połączone ziemniaki starte z ziemniakami gotowanymi) o podłużnym kształcie. Gdy dodamy więcej ziemniaków gotowanych do masy startej kartacze wyjdą jaśniejsze.
garnek, miska, patelnia, tarka, gaza, praska,
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 271
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 19872
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 5565
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 156
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 271
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 19872
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 5565
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 156
Składniki
Ziemniaki obrać , opłukać ugotować. Następnie odcedzić przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, mocno odcisnąć za pomocą gazy. Wyciśnięty sok zlać, a osadzoną na dnie skrobię dodać z powrotem do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki połączyć z ziemniakami utartymi, dodać jajko, sól oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Farsz; mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, zrumienioną cebulkę oraz przyprawy, wymieszać. Ciasto dzielić na porcje, rozpłaszczać w dłoni na rozpłaszczone ciasto nakładać porcję farszu, dokładnie zlepiając brzegi i nadając kluskom podłużny kształt. Kartacze wkładać do gotującej, osolonej wody i gotować około 20 minut od momentu wypłynięcia nad wodę.(gotować na średnim ogniu). Wyjmować łyżką cedzakową.