Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartacze z mięsem gotowanym z rosołu. Doskonały sposób na niemarnowanie żywności w kuchni. Przepis na kartacze pochodzi z kuchni kresowej. Przysmak ten można spotkać również pod nazwą cepeliny. Są to duże kluski ziemniaczane o owalnym kształcie, które skrywają w środku mięsne nadzienie. Jakie ziemniaki wybrać do ciasta na kartacze? Do przygotowania kartaczy będziecie potrzebowali ziemniaków w wersji gotowanej i surowej. Warto wybrać miączystą odmianę ziemniaków, która charakteryzuje się wysoką zawartością skrobi. Dzięki temu do ciasta na kartacze nie trzeba będzie dodawać mąki ziemniaczanej lub będzie można ograniczyć jej ilość do minimum. Jak zrobić farsz do kartaczy? Do nadziania kartaczy można wykorzystać mięso z rosołu lub surową szybkę, czy łopatkę wieprzową. Bez względu na wariant, który się zdecydujecie, warto pamiętać o zmieleniu mięsa i jego odpowiednim doprawieniu. Warto do farszu dodać podsmażoną cebulkę, suszony majeranek, sól i pieprz. Kartacze z mięsem gotowanym - jak serwować? Ugotowane kartacze świetnie smakują podawane z podsmażonym boczkiem i cebulką. Cudownie komponują się również z kubkiem czerwonego barszczu. Kartacze są dosyć sporych rozmiarów, dlatego można się najeść już trzema kluskami.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 189
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 69
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3057
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 189
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 69
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3057
Składniki
Przygotuj ciasto na kartacze. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki przełóż na gęste sito i odciśnij nad miską z nadmiaru płynu.
W misce połącz gotowane ziemniaki z surowymi. Z miski z płynem po odciśnięciu ziemniaków odlej wodę. Skrobię, która osiadła na dnie miski przełóż do masy ziemniaczanej. Dodaj dodatkowo 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i dużą szczyptę soli. Wyrób gładkie, jednolite ciasto.
Przygotuj farsz do kartaczy. Mięso gotowane z rosołu oddziel od kości i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z roztopionym smalcem na złoty kolor.
Do zmielonego mięsa dodaj podsmażoną cebulkę i przyprawy. Składniki wymieszaj.
Formuj kartacze. Nabieraj po około dwie łyżki masy ziemniaczanej. Formuj z niej okrągłe placki. Na środek każdego z nich nakładaj po łyżce mięsnego farszu. Zlep brzegi ziemniaczanego ciasta, tak żeby cały farsz był schowany w środku. Formuj owalne kartacze.
W dużym garnku nastaw wodę, dodaj pół łyżeczki soli. Kartacze wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj przez około 15 minut. Ugotowane kartacze wyciągaj na sito. Odcedź z nadmiaru wody, następnie przekładaj na talerze.
Przygotuj omastę. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojone cebule i zeszklij je na złoty kolor.
Kartacze z mięsem gotowanym polej omastą. Smacznego!